2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

80 éves Fassbinder örök múzsája

Wolfy | 2023. december 25. - 13:00
80 éves Fassbinder örök múzsája

Ma ünnepli születésnapját a német film nagyasszonya.

Hanna Schygulla 1943. december 25-én született az akkor Németországhoz tartozó felső-sziléziai Königshüttében (ma: Chorzów, Lengyelország) lengyel eredetű, de elnémetesedett családban. A második világháborúban besorozott apja Olaszországban esett hadifogságba, s csak 1948-ban térhetett haza. Schygulla és anyja akkor már Münchenben éltek, ahová 1945-ben menekültek, miután Lengyelországhoz került szülőföldjükről kitelepítették a németeket. Apa és lánya gyakorlatilag idegenek maradtak egymásnak, ami mély nyomot hagyott a kislányban.

Az iskolában hamar felfigyeltek jó fogalmazóképességére és arra biztatták, hogy írjon. Érettségi után művészettörténetet tanult Párizsban, ahonnan hazatérve színi tanulmányokba kezdett. Megismerkedett Rainer Werner Fassbinderrel, aki 1967-ben az általa alapított Action-Theater tagjai közé hívta a szlávos arcú Hannát. A rendezőt követte a a brechti színjátszás elveit követő Antitheaterbe, minden hagyományt felrúgó előadásaik nagy visszhangot keltettek, sokszor botrányt kavartak.

Első közös filmjük az 1969-es A szerelem hidegebb, mint a halál volt. Fassbinder 1982-ben bekövetkezett haláláig 42 filmet forgatott, Schygulla 1972-ig egy kivételével az összesben szerepelt. Fassbinder a német filmművészet egyik legmeghatározóbb és legellentmondásosabb alakjaként olyan kérdéseket boncolgatott, mint a történelemhez és a politikához fűződő viszony, a társadalmi értékek miatt megsemmisült emberi kapcsolatok, az érzelmi és lelki válságok. Számára Schygulla volt "a" színésznő, akinek hatásos nőfigurákat írt, s bár sokan nőgyűlölőnek tartották, ezt többször visszautasította.

Közös munkájuk az Alfred Döblin regényéből készült monumentális, 16 órás, 14 részes tévésorozat, a Berlin, Alexanderplatz is. A 23 mozifilm közé olyan remekművek tartoznak, mint Fassbinder legszemélyesebb, egyben legpesszimistább darabja, A dögvész istenei vagy a melodramatikus A zöldségkereskedő, ami sokak szerint a második világháború utáni legjobb német film.

A színésznő sokoldalú tehetségét megmutatta vígjátékban (Óvakodj a szent kurvától) és drámában (Petra von Kant keserű könnyei). 1974-ben négyéves törés következett be kapcsolatukban, csak a Maria Braun házasságában, a rendező a háború utáni német történelemről készített filmsorozatának első darabjában dolgoztak újra együtt, Schygulla alakításáért elnyerte a Berlinale Ezüst Medve-díját. Ezt követte a Lili Marleen, a második világháborúban mindkét oldal katonái között népszerű dalt éneklő Lale Andersen önéletrajza alapján, a színésznő forgatás közben szerette meg az éneklést.

Fassbinder halála után visszatért kamaszkori álmainak városába, Párizsba, ahová a szerelem vitte - több mint egy évtizedig élt együtt Jean-Claude Carriere francia rendezővel. Itt kezdett sanzonokat énekelni, szöveget két kedvenc kortárs szerzője, Peter Handke és Thomas Bernhard is írt számára. Estjével később Budapesten is fellépett, több CD-je is megjelent, s még az amerikai Time magazin címlapjára is felkerült.

A hetvenes és a nyolcvanas években a legnagyobb európai rendezők ajánlottak számára szerepet - Wim Wenders (Téves mozdulat), Jean-Luc Godard (Passiójáték), Andrzej Wajda (Szerelem Németországban), Ettore Scola (A postakocsi), Marco Ferreri (a Piera története című életrajzi drámában nyújtott alakításáért 1983-ban megkapta a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját), Volker Schlöndorff (A hamisítvány), Carlos Saura (Antonieta). A kamera mögül instruálta többek között Agnes Varda (101 éjszaka) és Kenneth Branagh (Meghalsz újra - a filmben annak a Derek Jacobinak az anyját alakította, aki a valóságban öt évvel fiatalabb nála).

Fatih Akin A másik oldalon című, többszörös díjnyertes német-török filmdrámájában (2007) nyújtott alakításáért első és eddig egyetlen német színésznőként nyerte el az amerikai filmkritikusok társaságának díját. Az utóbbi években kamera elé állt a Fortunata című olasz (2017), majd a Minden rendben ment című, Francois Ozon rendezte francia drámában (2021). Tavaly ugyancsak Ozon instruálta a Peter von Kant című filmben, ami Fassbinder kultikus színdarabjának és az abból készült, Petra von Kant keserű könnyei című alkotásának feldolgozása. Idén a görög Jorgosz Lantimosz rendezte Szegény párák (Poor Things) című Frankenstein-fantasyban vállalt szerepet, amely a velencei filmfesztiválon elnyerte a fődíjat, az Arany Oroszlánt, s amelyet hét Golden Globe-díjra jelöltek.

Schygulla hosszú pályafutása alatt magyar rendezőkkel is dolgozott: Sándor Pál a két világháború közötti pesti mulató történetét feldolgozó Miss Arizona című művében (1988) Sugár Micit formálta meg Marcello Mastroianni partnereként, s játszott Tarr Béla Werckmeister harmóniák (2000) című filmjében is.

A színésznő önéletrajza 2013-ban jelent meg Ébredj fel és álmodj címmel. Művészetét 2005-ben életműdíjjal ismerték el az első Német Filmfesztiválon, 2011-ben a prágai Fabiofesten, 2014-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon. 2010-ben a Berlinálén tiszteletbeli Arany Medvét vehetett át életművéért, ugyanabban az évben az elsők között kapott csillagot a berlini Hírességek sétányán.