2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Irtják a kártékony japánkeserűfüvet az egri patakmederben

frisshirek.hu, 2022. augusztus 05. - 09:38
Irtják a kártékony japánkeserűfüvet az egri patakmederben
A múlt héten megkezdték a japánkeserűfű irtását Egerben a patakmeder mentén – tájékoztatott Mirkóczki Ádám, a város polgármestere a Facebook-oldalán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A növény veszélyeire figyelmeztető Facebook-csoport is létrejött korábban, ahol mindenki megoszthatta a tapasztalatát. Tavasszal az egyik olvasó készített a belvárosban néhány fotót, ahol jól látszik, hogy a fal sem állítja meg a japánkeserűfüvet és akár két emelet magasságában is megjelenhet. A szakemberek szerint a növény irtása nem egyszerű feladat és a legtöbb olvasó tart a vegyszerektől, mert féltik az állatvilágot. Az élőlények mellett az ingatlanok állapotában is óriási károkat okozhat, ha nem kezdik időben megállítani a japánkeserűfű terjedését.

A wikipédián olvasható, hogy az ártéri, az óriás és a himalájai japánkeserűfüvet inváziós fajnak tekintik és először a 19. században került Japánból Nagy-Britanniába, onnan pedig Észak-Amerikába, mint dísznövény.

Az egyes fajok rendkívüli gyorsasággal képesek növekedni, és az anyanövénytől akár 20 méterre is megjelenhetnek a 2 méter mélyre érő, sarjadzásra képes gyökérhálózata miatt.

Fotó: Japán keserűfű - információk és tapasztalatok Facebook-csoport