2022.09.29., csütörtök - Mihály
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Irtják a kártékony japánkeserűfüvet az egri patakmederben

frisshirek.hu, 2022. augusztus 05. - 09:38
Irtják a kártékony japánkeserűfüvet az egri patakmederben
A múlt héten megkezdték a japánkeserűfű irtását Egerben a patakmeder mentén – tájékoztatott Mirkóczki Ádám, a város polgármestere a Facebook-oldalán.

A növény veszélyeire figyelmeztető Facebook-csoport is létrejött korábban, ahol mindenki megoszthatta a tapasztalatát. Tavasszal az egyik olvasó készített a belvárosban néhány fotót, ahol jól látszik, hogy a fal sem állítja meg a japánkeserűfüvet és akár két emelet magasságában is megjelenhet. A szakemberek szerint a növény irtása nem egyszerű feladat és a legtöbb olvasó tart a vegyszerektől, mert féltik az állatvilágot. Az élőlények mellett az ingatlanok állapotában is óriási károkat okozhat, ha nem kezdik időben megállítani a japánkeserűfű terjedését.

A wikipédián olvasható, hogy az ártéri, az óriás és a himalájai japánkeserűfüvet inváziós fajnak tekintik és először a 19. században került Japánból Nagy-Britanniába, onnan pedig Észak-Amerikába, mint dísznövény.

Az egyes fajok rendkívüli gyorsasággal képesek növekedni, és az anyanövénytől akár 20 méterre is megjelenhetnek a 2 méter mélyre érő, sarjadzásra képes gyökérhálózata miatt.

Fotó: Japán keserűfű - információk és tapasztalatok Facebook-csoport