2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Szolnoki petkalóz is részt vett a rekordmennyiségű szemétgyűjtésben

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 17:02
Szolnoki petkalóz is részt vett a rekordmennyiségű szemétgyűjtésben
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársa éppen aznap csatlakozott a Felső-Tiszai PET Kupához, amikor a legtöbb, 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az immáron jubileumi, tizedik alkalommal megtartott Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői mostani eseményükön több mint 15 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát. A szervező Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel azt közölte, hogy 2880 zsák szemét rekordmennyiségű a rendezvényeik történetében.

Az idén Cigánd és Tiszadada között, azaz 86 folyókilométeren megszervezett verseny hat napon át tartott, és nem telt el úgy nap, hogy a versenyző „petkalózok” ne gyűjtöttek volna össze egy nap legalább egy tonna hulladékot a folyóból. Tokaj és Tiszaladány között pedig napi rekord is megdőlt, mert csaknem öt tonna szeméttől mentesült a természet. A szervezők hangsúlyozzák közleményükben azt is, hogy a szemétgyűjtés már a folyóból szelektíven történt.

Éppen a rekordnapon csatlakozott a gyűjtőkhöz Dr. Lipták Gergely is, aki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának munkatársaként vett részt az eseményen. Olyan volt, mintha egy profin megszervezett vízitúrán vettem volna részt – számolt be élményéről a Hulladékgazdálkodási Osztály vezetője, aki a szárazföldi csapatot erősítette. Ők a szervezésen túl logisztikai feladatokat látnak el, és ők szállítják a szükséges eszközöket is (zsákok, kesztyűk) a vízi szemétgyűjtők számára.

A csapat egyik része, a kenusok lefelé eveztek a folyón, majd alkalmanként kikötöttek a parton, és hozzáláttak a szemétszedéshez. A nagyobb "gyűjtő hajók” átvették, és továbbszállították a zsákokba halmozott hulladékot – mutatta be a petkalózok munkáját Lipták Gergely a kormanyhivatal.hu-n. A munkatárs elmondta azt is, hogy az összegyűjtött rekordmennyiségű szemét egy része a kiskörei üzembe került, az újra nem hasznosítható hulladék gondját pedig a helyi szolgáltató oldotta meg.

A kép forrása: petkupa.hu