2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Továbbra is biztosított Szolnok ívóvízellátása

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 12:17
Továbbra is biztosított Szolnok ívóvízellátása
Érzékeny határmezsgye a Tisza-tó vízzel telítettsége és Szolnok ívóvízállománya között, de az aszály ellenére eddig megküzdöttek ezzel a kihívással a vízügyi szakemberek. Tegnap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a jövőt illetően is nyugtatta a kedélyeket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik – hívta fel a figyelmet közleményében a vízügyi hatóság.

A vízgyűjtőkön már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja csak fokozta ezt a hiányt. Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén van érvényben vízhiány elleni készültség. A fokozott vízigények azonban a korábban betárazott vízmennyiségből biztonságosan kielégíthetők. Ebből fakadóan az OVF leszögezte, hogy vízkorlátozásra nincs szükség továbbra sem sehol, igaz, előre nem jelzett, rendkívüli vízigény teljesítésére csak korlátozottan van lehetőség – tette hozzá közleményében a szervezet.

A szervezet kitért Szolnok ívóvíz-ellátására is. Bár a Tisza vízgyűjtőjén január óta 31 százalékos a csapadékhiány, márciusban pedig kimagasló, 79-89 százalék is hiányzott, Szolnok lakosságának továbbra sem kell aggódnia.

A visszatartott és betározott víznek köszönhetően folytatható a "tudatos vízkormányzás" a Tiszán Szolnoknál, aminek a legfontosabb célja továbbra is az, hogy a Kiskörei-tározóból, azaz a Tisza-tóból Szolnok ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen – adta hírül a vízügyi igazgatóság.

Fotóü: Időkép