2024.04.16., kedd - Csongor
Eger: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Legalább 40 halott egy kopt keresztény templomban

Fiát Gábor | 2022. augusztus 15. - 15:00
Legalább 40 halott egy kopt keresztény templomban
Kigyulladt egy négyszintes kopt ortodox templom tegnap reggel Kairóban. Az elharapózó lángok 41 ember, köztük 10 gyermek életét vették el.

A gyülekezet számos tagja az Abu Sefein mártírról elnevezett ortodox templom felső szintjeiről vetette le magát, hogy egérutat nyerjen a gyorsan terjedő lángok elől - írta meg a France24.com

A negyvenegy halott közül legalább 10 gyermek. Megfulladtak – valamennyien halottak mondta egy szemtanú. További 16 személy sérült meg, köztük négy rendőr, akik a mentési munkálatokban vettek részt. A tüzet elektromos rövidzárlat okozhatta a vizsgálatok nem végleges eredménye szerint.

Szemtanúk elmondása alapján sok gyermek tartózkodott a négyszintes épületben. Az Associated Press birtokába került kórházi dokumentum szerint húsz holttestet szállítottak az Imbaba közkórházba, köztük tíz gyermekét. Huszonegy másik tetemet más kórházakba vittek. A templom püspöke, Abdul Masih Bakhit is életét veszítette a tragédiában.

Abdel Fattah el-Sissi egyiptomi elnök telefonon fejezte ki részvétét II. Tawadrosnak, a kopt keresztény egyház pápájának. A kairói Al Azhar mecset nagyimámja, Ahmed al-Tayeb sejk szintén együttérzéséről biztosította Tawadrost - írja a France24.com.

A koptok az ókori egyiptomiak leszármazottainak tekintik magukat, a kopt ortodox egyháznak mintegy 15 millió tagja van. A egyházszervezet élén a kopt pápa áll.

Kép: Wikipedia