2022.09.29., csütörtök - Mihály
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Kína újra felsorakoztatta hadseregét Tajvannál

frisshirek.hu, 2022. augusztus 15. - 22:30
Kína újra felsorakoztatta hadseregét Tajvannál
A kínai hadsereg közölte, hogy hétfőn újabb hadgyakorlatokat hajt végre Tajvan közelében, amikor amerikai törvényhozók egy csoportja látogatást tesz a Peking által el nem ismert szigetállamban, amelyet Kína részének tekint.

A Napi írta meg, hogy az öt amerikai törvényhozó Ed Markey szenátor vezetésével vasárnap késő este érkezett Tajpejbe egy bejelentés nélküli látogatásra, és ez a második magas szintű csoport, amely Tajpejbe látogatott, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke augusztus elején az országba utazott. Erre Kína többnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban.

A Tajvannal szomszédos területért felelős kínai katonai egység, a Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Parancsnoksága közölte, hogy hétfőn több szolgálat közös harckészültségi járőrözést és hadgyakorlatokat szervezett a Tajvan körüli tengeri és légtérben. Mint írták, a gyakorlatok elrettentést jelentenek az Egyesült Államok és Tajvan számára, hogy továbbra is politikai trükköket alkalmazzanak, és aláássák a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást – számolt be a Channel News Asia.

Az öt amerikai törvényhozó Ed Markey szenátor vezetésével vasárnap késő este érkezett Tajpejbe egy bejelentés nélküli látogatásra, és ez a második magas szintű csoport, amely Tajpejbe látogatott, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke augusztus elején az országba utazott. Erre Kína többnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban.

A Tajvannal szomszédos területért felelős kínai katonai egység, a Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Parancsnoksága közölte, hogy hétfőn több szolgálat közös harckészültségi járőrözést és hadgyakorlatokat szervezett a Tajvan körüli tengeri és légtérben. Mint írták, a gyakorlatok elrettentést jelentenek az Egyesült Államok és Tajvan számára, hogy továbbra is politikai trükköket alkalmazzanak, és aláássák a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást – számolt be a Channel News Asia.

A kínai védelmi minisztérium külön közleményben közölte, hogy a törvényhozók útja sérti Kína szuverenitását és területi integritását, és „teljes mértékben leleplezi az Egyesült Államok valódi arcát, mint a Tajvani-szorosban a béke és stabilitás megrontóját”.

„A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg továbbra is folytatja a kiképzést és a háborús felkészülést, határozottan megvédi a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és határozottan le fogja törni a »tajvani függetlenség« szeparatizmus és a külföldi beavatkozás minden formáját” – közölte a kínai hadsereg illetékes vezetése.

A tajvani védelmi minisztérium fogadkozott, hogy higgadtan, de komolyan szembe fog nézni a legújabb hadgyakorlatokkal, és megvédi a nemzet biztonságát.

A tajvani minisztérium azt is hozzátette, hogy erői hétfőn 30 kínai repülőgépet és öt hajót észleltek a szoros környékén. Ezek közül 15 repülőgép lépte át a középvonalat. Szu Cseng-csang tajvani miniszterelnök azt mondta, hogy nem fogják elriasztani őket Kína válasza a külföldi barátok fogadásától.

Az újabb amerikai látogatást a kínai kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök múlt heti váratlan látogatása komoly ellenkezést váltott ki Kínából. Peking előzetesen súlyos következményekre figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha létrejön egy ilyen út.

Ha még többet is szeretnének megtudni a helyzetről, akkor nézzék meg Nógrádi György elemzését, amely egy a sok közül.