2024.04.17., szerda - Rudolf
Az ország 19 megyéjében

Menekül a lakosság a Zaporizzsjai atomerőmű könyékéről

frisshirek.hu | 2022. augusztus 15. - 18:00
Menekül a lakosság a Zaporizzsjai atomerőmű könyékéről
A gyakori tűzharc az atomerőmű környékén, illetve Enerhodar városának lövetése a civil lakosság menekülését váltotta ki a The New York Times híradása szerint. Az orosz erők Kelet- és Dél-Ukrajna számos régióját is bombázták az éjszaka folyamán.

Vasárnap gépkocsik hosszú sora torlódott fel az orosz és ukrán ellenőrzésű területek közötti átkelést bonyolító hivatalos ellenőrző pontnál.

Dmitro Orlov, az orosz kézen lévő Enerhodar egykori ukrán polgármestere elmondta, a menekülők száma a múlt héten gyorsult fel, miután gyakoribbá váltak a robbanások az erőmű környékén.

Ami az erőmű körül történik, az nem más, mint nukleáris terrorizmus, mely bármelyik pillanatban előre megjósolhatatlan következményekkel járhat. A kockázat minden nap növekszik -jelentette ki Orlov az AFP hírügynökség tudósítójának.

Az orosz erők intenzíven bombázták Donyeck, Harkiv, Szumi és Mikolajiv megyéket az éjszaka folyamán

A milliós nagyvárosban, Harkivban a Szlobidszkij negyedre mértek csapást, egy gyárat is találat ért – közölte Ihor Terehov polgármester. Mikolajivben egy oktatási intézményben és egy hotelben is súlyos károk keletkeztek Olekszandr Szienkevics polgármester elmondása szerint.

Szumi megye területén 63 robbanószerkezetet azonosítottak egy hét leforgása alatt

Az északkelet-ukrajnai Szumi régióban tüzérségi- és  rakétalövedékeket, tankelhárító aknákat és gránátokat azonosítottak be az ukrán fegyveres erők. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter tájékoztatása szerint Szumi megye az egyik legszennyezettebb ukrán régió a robbanószerkezetek tekintetében: a terület mintegy 47 százaléka érintett – írja a The Kyiv Independent.

Kép: osce.org