2022.09.29., csütörtök - Mihály
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Pániktankolásra lehet számítani a hétvégi benzinkút-bezárások előtt

frisshirek.hu, 2022. augusztus 15. - 19:30
Pániktankolásra lehet számítani a hétvégi benzinkút-bezárások előtt
Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint eddig is sokan túlvásárolták magukat a benzinkutakon, ez pedig hétközben csak fokozódhat azzal, ha pénteken és szombaton valóban bezárnak a független benzinkutak.

A Független Benzinkutak Szövetsége a hétvégén jelentette be, hogy több benzinkút tiltakozásul üzemszünetet tart augusztus 19-én és 20-án, amiért még mindig nem kapták meg a júliusra járó, literenként húsz forintos állami támogatást, ráadásul augusztustól minden korábbinál kevesebb üzemanyagot szállítanak a nagykereskedők, a megrendelt mennyiségnek csak a felét.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Start című műsorában most azt mondta, hogy miután emiatt a 2000 hazai benzinkútból 5-600 kiesik a hétvégén, a napokban elindulhat egy komolyabb pánikvásárlás, a legtöbb gond vidéken jelentkezhet.

Bujdos Eszter szerint az emberek sokszor túlvásárolják magukat, de elmondta, hogy senkinek sem javasolja, hogy otthon tárolja az üzemanyagot. Szerinte az ársapka egy nem fenntartható rendszer, ezt az is mutatja, hogy a stratégiai készletek értékesítésében is csak a cégek töredéke vállalta annak értékesítését hatósági áron, hiszen ez a nagy- és kiskereskedőknek is egy komoly veszteséget okoz.

Azt mondta, sokat tudna segíteni az exportált üzemanyag mennyisége a kis benzinkutaknak, ők ugyanis jelenleg az igényeik 50 százalékát kapják meg, ami sok esetben már a hét közepén elfogy. Szerinte a hatósági ár eltörlése azonnal javítana az ellátási helyzeten, de amíg az olaj a jelenlegi szinten van, és a forint is stagnál, addig azonban nem lehet arra számítani, hogy a piaci ár jelentősen csökkenni fog.

Véleménye szerint sokkal tudatosabb tankolási rutinra kellene átállni, de ezt nehezíti a 480 forintos ár, ami miatt a forgalom rekordokat dönt.

Az ügyvezető úgy fogalmazott: az üzemszünet jelentős hatást gyakorol az üzemanyaghiányos helyzetre, ez pedig korlátozza a vásárlást.

Az ársapkát nem tartja fenntartható rendszernek, hiszen a stratégiai készletek értékesítésében is csak a cégek töredéke vállalta annak az értékesítését hatósági áron, hiszen ez a nagy- és kiskereskedőknek is nagy veszteséget okoz.

A szakember elmondta, a hatósági ár a Molnak is veszteséget okoz, de a cég változatlanul az orosz olajat dolgozza fel alacsonyabb bekerülési költséggel, a finomítói árréssel pedig tud kompenzálni. Bujdos Eszter véleménye szerint megoldást jelentene az exportált üzemanyag mennyiségének növelése a kis benzinkutak számára, utóbbiakhoz ugyanis jelenleg az igényeik 50 százaléka jut el, ami sok esetben már a hét közepén elfogy.

Amennyiben bezárnak a független benzinkutak, az sem jelenti azt, hogy nem lesz hol tankolni, de valóban érdemes lesz felkészülni a különleges helyzetre, ha a szolgáltatás szüneteltetése mellett döntenek.