2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Egy nap alatt tíz centit apadt a Duna, a Tisza-tónál leállt a hajóforgalom

frisshirek.hu, 2022. augusztus 17. - 10:00
Egy nap alatt tíz centit apadt a Duna, a Tisza-tónál leállt a hajóforgalom
Az aszályos időszak miatt az utóbbi időszakban közel 80 centit csökkent a Tisza-tó vízszintje. Már a turisztikai célú hajózás sem engedélyezett, és további apadás várható. Brutálisan apad a Duna Budapestnél, új sziget jött létre Gerjennél.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Pecaverzum összeállításában olvasható, hogy a Tisza-folyón a legkisebb vízszint körüli vízállástartomány alakult ki, ami jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 76-78 centimétert csökkent az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez (Kisköre-felső vízmércén mért 740 centiméter) képest – adta hírül a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A tározó vízállása a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 662 centiméter, ami a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 centiméter) alatt van 18 centiméterrel. A Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +662 – +660 centiméteres tartományban lesz - olvasható az oldalon

A Tisza-tavon hajózóktól azt kérték, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, és vegyék figyelembe a vízi eszközök merülési tulajdonságait.
„Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél a vízszint változására számítsanak, a szükséges intézkedéseket (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezését) tegyék meg”. 

Már csak 37 centiméterre van a legkisebb vízállástól a Duna a fővárosban, ahol az utóbbi bő egy napban brutális apadásba kezdett a folyó, és 10 centimétert csökkent a vízszint. Máshol is alacsony a Duna, Gerjennél például láthatóvá vált egy hatalmas homokpad, amely gyakorlatilag egy új sziget jelenleg. Közben a nappali felmelegedés fokozódik, szerdán és pénteken a napi melegrekord is megdőlhetnek.
Rohamosan csökken a Duna vízállása Budapestnél. Mint arról beszámoltunk, már víz fölé került a Margitsziget déli csücske, és láthatóvá vált az Ínség-szikla is a Gellért-hegy lábánál, ami 95 centiméteres vízállásnál jelenik meg.

A folyó a fővárosban augusztus 8-án még 100 centiméter volt, a legfrissebb vízügyi adatok szerint (augusztus 16-án 13 órakor) már csak 70 centi.

A legkisebb vízállás rekordja (51 centi 1947-ben) 2018 október 25-én dőlt meg, akkor 33 centit jegyezték fel. Attól most még 37 centire vagyunk, de az 1947-es, korábbi csúcstól már csak 19-re.

Az utóbbi bő egy napban drasztikus apadás indult meg a fővárosban: 27 óra alatt 10 centiméternyi víz tűnt el a mederből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, olyannyira, hogy szerdán (36,8 fok) és pénteken (39,2 fok) akár a napi melegrekord is megdőlhet. Pénteken nyugat felől hidegfront érkezik, amely előbb a Dunántúlon, szombaton már az Alföldön is véget vet a hőségnek.

A Hydroinfo adatai alapján a Duna vízszintje a fővárosban augusztus 20-a után kezdhet el emelkedni, addig stagnálás vagy további csökkenés várható.
A legnagyobb magyar (és közép-európai) folyó válságáról már a CNN is beszámolt – vette észre a napi.hu.

Az amerikai hírcsatorna tudósításában kiemelte, hogy a Duna magyarországi szakaszán aggasztó a helyzet. A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása alapján azt közölték, hogy egy átlagos, 1600 tonnás teherhajó már csak üresen tud hajózni a folyón.

A Mahart kirándulóhajói még tudnak közlekedni, de a Dunakanyarban már néhány kikötőt be kellett zárni, mert az alacsony vízállás miatt nem tudnak kikötni ott a hajók. Már vannak emiatt olyan nagyobb szállodahajók is, amelyek Komáromban kikötnek, az utasokat pedig onnan busszal szállítják le Budapestre.

Az MTI fotóriportere, Kovács Anikó augusztus 15-én készítetett fényképeket a Margitsziget déli csúcsánál, amely már inkább hasonlít egy sziklás tájra, mint egy folyóra.