2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Egy nap alatt tíz centit apadt a Duna, a Tisza-tónál leállt a hajóforgalom

frisshirek.hu | 2022. augusztus 17. - 10:00
Egy nap alatt tíz centit apadt a Duna, a Tisza-tónál leállt a hajóforgalom
Az aszályos időszak miatt az utóbbi időszakban közel 80 centit csökkent a Tisza-tó vízszintje. Már a turisztikai célú hajózás sem engedélyezett, és további apadás várható. Brutálisan apad a Duna Budapestnél, új sziget jött létre Gerjennél.

A Pecaverzum összeállításában olvasható, hogy a Tisza-folyón a legkisebb vízszint körüli vízállástartomány alakult ki, ami jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már 76-78 centimétert csökkent az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez (Kisköre-felső vízmércén mért 740 centiméter) képest – adta hírül a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A tározó vízállása a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 662 centiméter, ami a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 centiméter) alatt van 18 centiméterrel. A Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +662 – +660 centiméteres tartományban lesz - olvasható az oldalon

A Tisza-tavon hajózóktól azt kérték, hogy az alacsonyabb vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek a különböző medencékben, és vegyék figyelembe a vízi eszközök merülési tulajdonságait.
„Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél a vízszint változására számítsanak, a szükséges intézkedéseket (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezését) tegyék meg”. 

Már csak 37 centiméterre van a legkisebb vízállástól a Duna a fővárosban, ahol az utóbbi bő egy napban brutális apadásba kezdett a folyó, és 10 centimétert csökkent a vízszint. Máshol is alacsony a Duna, Gerjennél például láthatóvá vált egy hatalmas homokpad, amely gyakorlatilag egy új sziget jelenleg. Közben a nappali felmelegedés fokozódik, szerdán és pénteken a napi melegrekord is megdőlhetnek.
Rohamosan csökken a Duna vízállása Budapestnél. Mint arról beszámoltunk, már víz fölé került a Margitsziget déli csücske, és láthatóvá vált az Ínség-szikla is a Gellért-hegy lábánál, ami 95 centiméteres vízállásnál jelenik meg.

A folyó a fővárosban augusztus 8-án még 100 centiméter volt, a legfrissebb vízügyi adatok szerint (augusztus 16-án 13 órakor) már csak 70 centi.

A legkisebb vízállás rekordja (51 centi 1947-ben) 2018 október 25-én dőlt meg, akkor 33 centit jegyezték fel. Attól most még 37 centire vagyunk, de az 1947-es, korábbi csúcstól már csak 19-re.

Az utóbbi bő egy napban drasztikus apadás indult meg a fővárosban: 27 óra alatt 10 centiméternyi víz tűnt el a mederből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, olyannyira, hogy szerdán (36,8 fok) és pénteken (39,2 fok) akár a napi melegrekord is megdőlhet. Pénteken nyugat felől hidegfront érkezik, amely előbb a Dunántúlon, szombaton már az Alföldön is véget vet a hőségnek.

A Hydroinfo adatai alapján a Duna vízszintje a fővárosban augusztus 20-a után kezdhet el emelkedni, addig stagnálás vagy további csökkenés várható.
A legnagyobb magyar (és közép-európai) folyó válságáról már a CNN is beszámolt – vette észre a napi.hu.

Az amerikai hírcsatorna tudósításában kiemelte, hogy a Duna magyarországi szakaszán aggasztó a helyzet. A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása alapján azt közölték, hogy egy átlagos, 1600 tonnás teherhajó már csak üresen tud hajózni a folyón.

A Mahart kirándulóhajói még tudnak közlekedni, de a Dunakanyarban már néhány kikötőt be kellett zárni, mert az alacsony vízállás miatt nem tudnak kikötni ott a hajók. Már vannak emiatt olyan nagyobb szállodahajók is, amelyek Komáromban kikötnek, az utasokat pedig onnan busszal szállítják le Budapestre.

Az MTI fotóriportere, Kovács Anikó augusztus 15-én készítetett fényképeket a Margitsziget déli csúcsánál, amely már inkább hasonlít egy sziklás tájra, mint egy folyóra.