2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje

frisshirek.hu, 2022. augusztus 22. - 13:30
Gyorsan emelkedik a Velencei-tó vízszintje
Napról napra magasabb a vízállás, egyre több a víz a Velencei-tóban.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Időkép arra emlékeztetett, hogy a Velencei-tó hetek óta a korábbi évek minimuma alatti szinten tetőzött. A korábbi negatív rekord először július utolsó napjain dőlt meg, majd azóta tovább apadt a tó vízszintje, és a legalacsonyabb vízállást augusztus 19-én, pénteken mérték. Ekkor a vízügy információi szerint 50 centire apadhatott a vízszint az agárdi vízmércénél.

A térséget azonban épp ekkor érte el a közelgő zivatarok kifutószele, így elképzelhető, hogy a legalacsonyabb, 50 centiméteres érték a 64 km/órás széllökésnek tudható be. A környező órákban 51 és 54 centiméteres szinteket mértek.

Ez azonban mit sem von le annak a mérésnek az értékéből, miszerint augusztus 20-án a tó vízszintje már elérte az 59 centiméteres magasságot. Azóta ekörül ingadozik a vízszint, hétfő reggel 9 órakor szintén 59 centit mértek Agárdnál.

A térségben a Velencén elhelyezett csapadékmérő automaták mérései szerint péntek óta 45 milliméter eső esett, így a tó vízgyűjtőjéről és a saját felületén is bőven érkezett utánpótlás. A csapadékos napok még nem értek véget, a napokban a vízszint további emelkedése várható.

A Hydroinfo előrejelzése szerint a keleti folyóink vízszintje stagnál, nyugaton viszont több folyónkon is emelkedés várható. Leginkább a Duna járhat jól, ami a vízállást illeti, akár másfél métert is emelkedhet a vízszint.

Illusztrációs fotó: Időkép