2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Eger: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Iskolai kezdés szerte az országban

frisshirek.hu | 2022. szeptember 01. - 10:30
Iskolai kezdés szerte az országban
Idén sincs másképp, mint hogy szeptember elsején kezdődik az iskola. Bár kétséges, hogy a tanév hátralévő része online vagy jelenléti oktatásban történik-e, a Frisshírek.hu megnézte hogyan kezdődik a suli. Országos körkép.

Csütörtökön országszerte megkezdődött az oktatás az intézményekben, de az elmúlt időszak hírei előrevetítik, sok probléma árnyékolhatja be a 2022/2023-as tanévet is. S míg sok szülő úgy vélte, a pandémia miatt kialakult online oktatás után minden a régi mederben folytatódik, az egyre magasabb energiárak miatt bizonytalan az oktatási intézmények fűtésének a kérdése is.  No de szeptemberben ez a kérdés még csak a fenttartók fejében van, addig a diákok elindultak szeptember elsején az iskolák felé. 

Az egyik salgótarjáni általános iskola előtt érdeklődtünk a szülőktől, hogyan érintette őket a szeptember elseje. Az egyik iskola előtt egy édesapa, Gábor figyeli a lányait, ahogy lépnek be az iskola ajtaján.  Mint kiderül, a lányok már várták, hogy az osztálytársaikkal találkozhassanak. A tanulás miatt kevésbé lelkesek, de az első nap még nem erről szól. 

– Ma valószínűleg még nem adnak leckét a gyerekeknek, ellentétben a szülőkkel… Nekünk ugyanis be kell foglalni a könyveket átlátszó borítóba, és aki már csinálta, tudja, hogy hosszadalmas feladat – hangsúlyozta az apuka.

Egy anyuka, Veronika a harmadikos kisfiát kísérte az iskolába, nekik a korai kelés miatt okozott fejfájást az első nap.

– Bízom benne, hogy az intézmények fűtése nem jelent majd gondot és nem otthon kell majd tanulni a gyerekeknek. Az ismerőseim többször mondták, hogy csak szeptemberben fognak bejárni a diákok az iskolába, de szerintem kitalálnak valamilyen megoldást a költségek problémájára – mondta az anyuka.

Hozzátette: a rendőrök felügyelik a forgalmat az iskolák és az óvodák környékén. Bár ő még nem engedi el egyedül a gyermekét, fontosnak tartja ezt a hetekig tartó biztonsági intézkedést.

De nehéz az iskolatáska..

Heves vármegyében is hasonló a helyzet. Egy hetedikes lány elárulta, évek óta egyedül megy az iskolába és vegyes érzései vannak a tanévkezdés miatt.

– Hiányoztak a barátaim, pedig nyáron is sokat találkoztam velük. A tanulást kevésbé vártam, de az órákkal az edzések is elkezdődnek. Sportolni szeretek, ebből a szempontból a nyár unalmasan telt, viszont akkor nem kellett ilyen korán kelni – fejtette ki a diák.

Az elsős kislányát kísérő Tünde izgatottan várta az első napot. 

– Végre felvehette a cicás iskolatáskát a lányom, amit otthon annyira próbálgatott. Remélem, könnyen barátokra talál majd, mert csak néhány osztálytársát ismeri az óvodából. A tanító nénik nagyon kedvesek, úgy érzem, délután nagy élménybeszámolóra számíthatok majd – mondta.

A tankönyvek már várják a diákokat 

Kamaszként még nehezebb elindulni

Az ország déli településein sincs ez másképp. A Csongrád-Csanád vármegyei Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Technikum és Kollégiumába turisztika és vendéglátás szakon 11. évfolyamban folytatja tanulmányait Gréta.

Édesanyjától, Mónikától megtudtuk, a füzetek és az íróeszközök 15 ezer forintba kerültek, egy közepes árkategóriájú táska 12 ezerbe, a tolltartó 3 ezer forintba. Van testnevelés órájuk, egy kicsit jobb minőségű póló 4 ezer, egy leggings 4-5 ezer, egy egyszerű tornacipő 5 ezer forint volt. Egy ünneplő ruha 6-8 ezer forint között mozog, de egy fehér ing és egy fekete szoknya is 7-8 ezer, amihez a cipő szintén 7 ezer forint. Az első tanítási napon be kell fizetniük 2.500 forintot. Ez összesen 52-56 ezer forint, ehhez hozzájön még egy ugyanekkora összeg, ami néhány új ruhanemű vásárlását jelenti. Grétáék számítanak az online oktatásra a magas energiaárak és a covid miatt.

Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Lívia negyedik osztályos, Dániel nyolcadikos. A Királyhegyeshez tartozó Csikóspusztán élnek, iskolába azonban Makóra járnak a Szikszai György Református Általános Iskolába. A családfőtől megtudtuk, ők iskolatáskát négy évente vásárolnak, de akkor a legjobb minőségűt. Róbert elmondta, a füzetek, a ceruzák drágábbak lettek tavalyhoz képest, kiugróan az elmúlt hónapokban nőttek az árak. Hozzátette, ezekhez a kiadásokhoz képest elenyésző a családi pótlék összege, nem elég az iskolakezdés költségeire. A koronavírus és a rezsiárak miatt elképzelhetően tartják, hogy hazaküldik a diákokat. Ez problémát jelent számukra, hiszen akkor egyiküknek otthon kell maradnia velük, azaz kiesik a munkából.

Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános IskolaA Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola

Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyan néhány kivétellel –  ahogy tegnapi cikkünk is foglalkozott vele – normál mederben megy az iskolakezdés, de sajnos ezt a képet árnyalja az évek óta gyűrűző tanárhiány is, ami ezt a régiót sem kerülte el.

Szinte nincs olyan iskola, ahol meglenne a teljes létszám, sok helyen óraadó tanárokkal, nyugdíjasokkal próbálják pótolni a hiányzó embereket, rosszabb esetben egyetemistákkal, ami megmosolyogtató helyzet, hiszen pár évvel idősebbek csak a padban ülő diákoknál.

Az iskolák előtt több szülő is elmondta: egyértelműen félnek ettől a tanévtől, és bár bizakodóak, fel vannak készülve a legrosszabb eshetőségekre is. Erről nyilatkozott a Frisshíreknek egy győri anyuka, aki még a szerencsésebbek közé tartozik…

– A fiam most ment negyedik osztályba. Végig éltük a vírusos, itthon tanulós időszakot, és bizony nem volt egyszerű. Hallani minden félét innen-onnan, ismét a vírust, a rezsigondokat, remélem, megint nem kerülünk ilyen helyzetbe. Én nem vagyok tanár, nem szerettem ezt, úgy érzem nem tudtam úgy tanítani, ahogy kellett volna, és emiatt még én éreztem rosszul magam. Van egy öccse, vele még jelenleg itthon vagyok. Egy rendkívül aktív, állandó felügyeletet igénylő gyerek, mellette sem lenne egyszerű. De még mindig jobb a mi helyzetünk, mint annak, aki dolgozik. Az én főnököm például biztosan nem lenne megértő, nem is tudom, sokan hogyan oldották meg, vagy mit tennének, ha újra indulna a kényszer…Bízunk a legjobbakban, bár én most jobban várom ennek a tanévnek a végét, mint a fiam... – mondta.

Egy másik anyuka arról számolt be, hogy a lánya bár nem szeretett iskolába járni, az osztályfőnöke miatt szívesen ment, ám ő már nem lesz, és ez óriási törést okozott a gyerekben. Napok óta sírt az iskola gondolatától is…

– A lányom zárkózottabb típus, és az osztályfőnöke volt az az ember, aki meg tudta nyitni, aki miatt szívesen felkelt nap mint nap, mert egy csupa-szív tanár néni volt, akinek mindig volt egy kedves szava a gyerekekhez. De fiatal tanár lévén ez a fizetés nem volt elegendő az életkezdésre, igy kénytelen volt számára méltatlan, de jobban fizető állást vállalni, ami mellett viszont nem tud tanítani. Nagyon sajnálom ezeket az embereket… Olyan, mintha egyértelműen látszana, hogy már szinte csak az tanít, aki végképp nem akar mást, mert csak ehhez ért, és aki hobbiból megengedheti magának a tanári hivatást, mert mondjuk a házastársa keres annyit, hogy nem ezen a pénzen múlik az életük. Ezek a tanárok szembetűnöen másképp viselkednek, mint a többiek. Nem stresszesek, nem idegesek, nyugodtan, és szívből tudnak dolgozni - mondta el véleményt az anyuka.

Rázós folytatás

S noha úgy tűnik az oktatás elindult, azért érdemes felkészülni arra is, hogy hamarosan a gyerek egy-egy pár hasáb fával indul az iskolába. Hiszen a Belügyminisztérium már korábban felmérte az intézményekben a gázról fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével.

Fotók: Frisshirek.hu