2024.04.16., kedd - Csongor
Eger: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Mártély adóssága: Vajon mekkora? Elengedik vagy kifizetik?

frisshirek.hu | 2022. szeptember 19. - 18:03
Mártély adóssága: Vajon mekkora? Elengedik vagy kifizetik?
Augusztus 7-én lezajlott Mártélyon az időközi önkormányzati választás, amelyre azért volt szükség, mert a képviselőtestület április végén feloszlatta magát. Ezt a szavazást Ambrus István, a Lázár János által bemutatott jelölt, korábbi sofőrje nyerte meg a választást, mégpedig nagy fölénnyel. Ambrus ezek után sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nagy a baj, mert Hódmezővásárhely melletti település adóssága mintegy 40 millió, és ebből 23 millió forint éppen Vásárhely felé áll fenn, közös önkormányzati helyiség használatából adódóan.

Ezt a település korábbi polgármestere Putz Anita ugyan elismerte, de azt mondta, erről egyeztettek, egyébként nincs pénzügyi krízisben Mártély, a számlák, pályázati tartozás ki van egyenlítve.

Sok milliós adósság - elengedhető? 

A tartozás mértéke 23 millió 750 ezer forint. Ambrus István levélben kérte a tartozás elengedését, Márki-Zay Péter részletfizetést ajánlott fel, de nem engedi azt el. 

Később nyílt levelet írt Lázár Jánosnak, amelyben arról is szót ejt, hogy a választóknak nem ezt ígérte a kampány alatt Ambrus Istvánnal egyetemben. Úgy érvelt, hogy ,,2 éve szórólapokon Önök tájékoztatták arról mártélyi lakosokat, hogy azért nem jutnak forrásokhoz, mert ellenzéki polgármestert választottak. Ezt követően az Ön fellépése nyomán feloszlatta magát Mártély testülete és új választásokat írtak ki. A voksolást megelőzően azzal kampányoltak, hogy nehéz helyzetben van a település, a korábbi polgármester pedig nem képes ezt kezelni, mert hozzám és az ellenzékhez csatlakozott, ellenben Ön nagyon is tud segíteni.”

A levél folytatásában azt írja, hogy amikor Ambrus Istvánt kétharmados többséggel polgármesternek választották, az addig minden számláját időben fizető település a választás után heteken belül bejelentette, hogy csődben van, ezért segítségért meglepetésére most mégis nem Lázárhoz vagy a kormányhoz, hanem hozzá fordultak, bár épp a kormány volt az, írja, amely jelentős elvonásokkal sújtotta az önkormányzatokat és a rezsicsökkentés megszüntetésével csőd közeli állapotokat idézett elő több száz településnél.

Lázár János egy szeptember 16-i posztjában annyit írt egy Ambrus Istvánnal közös képhez: ,,Igyekszünk megoldást találni a helyzetre!”

Nemcsak Ambrus István, Mártély új polgármestere, de a Fidesz-KDNP vásárhelyi közgyűlés tagjai: Bálint Gabriella, Benkő Zsolt, Cseri Tamás, Galambos Kornél és Horváth Zoltán önkormányzati képviselők is azt kérték Márki-Zay Péternek írt önálló képviselői indítványukban, hogy a város engedje el Mártély, a Vásárhellyel együtt működő közös hivatalból származó 23 millió 750 ezer forintos adósságát.

Jó helyre kerül a pénz 

Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televíziónak azt mondta: részletfizetés lehetséges, de a tartozást beszedik, és vásárhelyi célokra, például az utcák rendbetételére fogják fordítani.

– Mi felelősen, Hódmezővásárhely képviseletében nem támogathatunk más képviselő-testületeket, más településeket, nem áll módomban ilyet tenni, az súlyos felelőtlenség lenne. Ha Putz Anita maradt volna a polgármester, akkor egy éven belül visszafizették volna az adósságot – hangsúlyozta Márki-Zay. 

Azt is elárulta, a két település 2012, tehát a Fideszes idők óta tart fenn közös önkormányzati helyiséget. Azokban az időkben beszedték az összeget, tőle és a nem Fideszes többségű közgyűléstől miért kérik, hogy tegyenek kivételt?

Hozzátette, tudomása van róla, hogy év végéig a Mártélyhoz beérkező pénzekből a fennálló tartozás fele azonnal rendezhető, a fennmaradó részre pedig Hódmezővásárhely részletfizetést biztosít.

Biztos abban, hogy ha Putz Anita maradt volna a falu polgármestere, egy éven belül, a Kavalkád megszervezése, a bölcsőde megnyitása, és az adók korábbi mérséklése mellett is, visszafizette volna ezt a 23 millió forintot Vásárhelynek.

Együtt érez Mártély lakosságával, mint írja, mert szerinte az ígért aranykor helyett azzal kellett szembesülniük, hogy becsapták őket.

Ezen felül arról is ír, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat saját beruházásai mellett olyan beruházások megvalósításában is részt vett, amelyek a mártélyiak számára is rengeteg előnnyel bírnak. A holtág üdülőterületének már megvalósult és a tanösvény soron következő felújításával és fejlesztésével az idegenforgalomnak komoly lökést adott, amelyből Mártély is jelentősen profitál. Ezen kívül a hódmezővásárhelyi városkártyának az illetékességét Mártélyra is kiterjesztették, és így minden városi kedvezmény elérhetővé vált a mártélyiak számára is.

Fotó: Ambrus István és Lázár János (Forrás: Lázár János Facebook oldala)