2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas megszorítást jelentettek be Makón

Bottyán Róbert | 2022. szeptember 28. - 19:26
Hatalmas megszorítást jelentettek be Makón
A növekvő energiaköltségekre hivatkozva lekapcsolják a díszkivilágításokat; bezárnak a sportlétesítmények és a múzeum; a gyógyfürdő és a Hagymaház korlátozottan lesz nyitva; az önkormányzati bérlakásoknál bérleti díjat emelnek Makón.

Az intézkedést a szerdai testületi ülésen szavazta meg 7 fideszes képviselő, 2 nem és 1 tartózkodás mellett. Az anyagot mindössze 40 percük volt áttanulmányozni, ugyanis a bizottsági ülés elhúzodott, így a testületi ülés is csúszott közel egy órát.

Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) a szavazást megelőzően arról beszélt, a háború és a szankciók miatt nőttek az energiaárak. A cégvezetőket és az intézményvezetőket arra kérte, dolgozzanak ki energiacsökkentési tervet. Ezekből állt össze az intézkedési terv. Ennek részei:

  • kikapcsolják a díszkivilágításokat, karácsonyi fények sem lesznek, egyedül a Makovecz téren. A közvilágításnál árajánlatot kértek az MVM-től, hogyan lehetne csökkenteni az egész várost érintően.
  • Az önkormányzati bérlakásoknál feltöltőkártyás órákat szerelnek fel. Az összkomfortos és komfortos lakásoknál 20%-al, a félkomfortos és a komfort nélkülieknél 10%-al nő a bérleti díj november 1-től.
  • bezár a Korona Konferenciaközpont. Az önkormányzati irodák elköltöznek, azok a bérlők, akik a gázkazántól független fűtést tudnak biztosítani, azok nyitva maradnak.
  • A Megyeház utcai és a Hajnal utcai nyugdíjas klubok szünetelnek.
  • A ,,Galamb kollégium” kizárólag termál rendszerrel fűthet.
  • A Zöldház, a múzeum, a sportcsarnok bezár. A múzeum időszaki kiállításai a könyvtárban lesznek.
  • A Hagymaház nyitvatartását korlátozzák és az itt működő mozi csak pénteken, szombaton és vasárnap lesz nyitva.
  • A Hagymatikum Gyógyfürdő vasárnaptól csütörtökig 10-18 óra között, pénteken és szobmaton 10-20 óra között tart nyitva. A tanuszodát, a 33 méteres kültéri medencét és a Nyugibárt bezárják.
  • Nem nyit ki a jégpálya és bezárják a stadion főépületét is.

Zeitler Ádám (Jobbik) szerint a közvilágítás csökkentése balesetveszélyt hordoz magában. Szerinte az önkormányzati bérlakások  díjának emelése a legszegényebbeket sújtja, a sportlétesítmények bezárása pedig ,,a 19. századba repíti a makói sportéletet." Kíváncsi volt rá, mi lesz a 450 gimnazista testnevelés órájával, ha bezárják a szomszédos sportcsarnokot, valamint hogyan óvják a múzeumi műtárgyakat.

Szikszai Zsuzsanna, a könyvtár és a múzeum igazgatója válaszában elmondta, figyelnek rá, hogy ne legyenek hőmérséklet ingadozások. A tornaóráról a polgármester közölte: ,,nincs feladatellátási kötelezettsége” az önkormányzatnak, várják a tankerület javaslatait, hogyan tudját megtartani az órákat és hogyan tud segíteni a város.

Mucsi Tamás (DK) szerint nem volt összeszedett az előterjesztés, nem készült hatástanulmány például a Hagymatikumra vonatkozóan sem. Azt javasolta, csökkentsék a tanácsnoki tiszteletdíjak mértékét és a cégvezetők bérét. Ezt a többség leszavazta.

Fotó: a makói városháza. A szerző felvétele.