2022.12.09., péntek - Natália
Az ország 19 megyéjében

Energiáról és migrációról is tárgyaltak a találkozón

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 14:00
Energiáról és migrációról is tárgyaltak a találkozón
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen egyetértettek a Magyarország és Törökország számára egyaránt stratégiai jelentőségű kérdésekben – mondta a sajtófőnök, hozzátéve:

a Brüsszel által Európában elfogadtatott szankciók nem vetettek véget az ukrajnai háborúnak, az emiatt kialakult energiaválság különös aktualitást adott a magyar-török felső szintű egyeztetésnek.

A megbeszélésen ezért szó volt a kelet-nyugati irányú gáztranzit szállítási kapacitásainak bővítéséről is. Orbán Viktor nagyra értékelte, hogy a Török Áramlatra való rácsatlakozással Törökország a magyar piac földgázellátásának egyik legfontosabb tranzitországa lett.

Orbán Viktor és Mustafa Sentop ezen kívül tárgyaltak az illegális migráció elleni közös küzdelemről is.

A magyar miniszterelnök szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Ha Törökország nem tenne erőfeszítéseket a migrációs nyomás elhárítása érdekében, akkor Európát egy eddig soha nem látott migrációs hullám érné el 

– fejtette ki.

A csütörtöki megbeszélésen a felek az orosz-ukrán háború kapcsán a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozták – mondta Havasi Bertalan.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j) fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher