2022.12.09., péntek - Natália
Az ország 19 megyéjében

Hazánkban a Terrorelhárítási Központ, Norvégiában a hadsereg védi a gázvezetéket

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 15:00
Hazánkban a Terrorelhárítási Központ, Norvégiában a hadsereg védi a gázvezetéket
Az Északi Áramlat ellen elkövetett feltételezett szabotázsakciók miatt Európa-szerte mindenhol növelték a kritikus infrastruktúrák biztonságát. Norvégiában már a hadsereget rendelték ki a fúrótornyokhoz. Magyarországon a Terrorelhárítási Központ folyamatosan monitorozza a gázrendszer biztonságát – tudta meg a Napi.hu.

Az Északi Áramlat gázvezetéken hétfőn észleltek szivárgást, majd kedden az 2. ütem csöveinél is sérülléseket találtak a Balti-tengerben a svéd és dán hatóságok. Eleddi már négy szivárgásról lehet tudni. A sérüléseket vélhetően szabotázs idézte elő, amit az Európai Bizottság már vizsgál, szigorú válaszlépéseket ígérve. 

A szakértői híresztelések szerint a csővezetéket vélhetően robbanószerekkel rongálták meg. Hazánkban az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata, amely a Napi.hu kérdésére közölte:

„a Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét. Arról is tájékoztattak, hogy egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség”.


A lap hozzátette: Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat, ez a Gazprom tegnapi jelzése után egyértelműsödött, hiszen egy egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Emiatt egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont.

Norvégia beveti hadseregét, hogy megvédje olaj- és gázipari létesítményeit az esetleges szabotázsakcióktól, miután a Balti-tenger alatt gázt szállító orosz vezetéket megtámadták – közölte a norvég kormány szerdán a Reuters szerint. Az ország Európa legnagyobb gázszállítója és a világ egyik vezető kőolajszállítója. Több mint 90 tengeri olaj- és gázmezővel rendelkezik, amelyek többsége mintegy 9000 km hosszú gázvezeték-hálózathoz kapcsolódik – emlékeztetett a lap.

„A hadsereg fokozottan jelen lesz a norvég olaj- és gázipari létesítményeknél”

– mondta Jonas Gahr Stoere miniszterelnök egy sajtótájékoztatón, aki jelezte, hogy a támadásokra a szövetségeseikkel, vagyis más NATO-tagállamokkal együtt készülnek.