2022.12.09., péntek - Natália
Az ország 19 megyéjében

Gulyás Gergely szerint lesz hatósági áras tűzifa

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 12:20
Gulyás Gergely szerint lesz hatósági áras tűzifa
A téli szünet mellett a kifizetési stop, a forintárfolyam, az Északi Áramlat és a hatósági áras tűzifa is szóba került a Kormányinfón.

Balla Mihály miniszteri biztos lesz

Az önkormányzatok energiabeszerzési nehézségeit áttekintve a kormány úgy döntött, Balla György fideszes képviselőt miniszteri biztossá nevezik ki, ő fogja koordinálni a tárgyalásokat az önkormányzatokkal, egyeztetni arról, milyen segítség kellhet a következő évben az önkormányzatoknak ahhoz, hogy áramot és gázt tudjanak venni.

Gulyás: Nincs kifizetési stop

Újságírói kérdésekre válaszul a miniszter a Telex szerint arról beszélt, hogy nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség.

Az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiegészítette Gulyást, aki a bejelentésében elmulasztotta jelezni, hogy az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.

Nem árulta el, mennyivel lennének elégedettek

A miniszter szerint a kormány nem akar sztahanovista munkaversenyt hirdetni ebben, szerintük az a fontos, hogy minél többször ki tudják kérni az emberek véleményét a fontos kérdésekben.

Nemzetközi vizsgálat szükséges az Északi-Áramlat ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kell elrendelni az Északi-Áramlat vezetékek elleni „robbantásokkal” kapcsolatban. Ha valaki ránéz a térképre, akkor azt látja, hogy Európa gázellátzása Oroszország nélkül nagyon nehezen kivitelezhető. Kiváltképpen így van ez Közép-Európában. Magyarország ellátása biztosított, 72 százalékos telítettségen vannak a gáztározók

– mondta Gulyás Gergely.

Energetikai szankciót nem támogat a magyar kormány

Ezt mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére a készülő, Oroszország elleni EU-s szankciókról. Azt, hogy mennyibe fog kerülni a nemzeti konzultáció, nem mondta meg, majd a végén elszámolnak.

Gazdasági okai nincsenek a forintárfolyam alakulásának a miniszter szerint

A dollár erősödése van a forint gyengülése mögött a miniszter szerint.

„Gazdasági okai nincsenek a forint gyengülésének”, a „költségvetés stabil, a hiány tartható”, a magyar gazdaság jó állapotban van szerinte.

Gulyás: Nem lesz négynapos munkahét

A minisztériumokban 18 fok van, időnként sajnos még ennél is hidegebb

– mondta Gulyás. De négynapos munkahétben és négynapos tanítási hétben nem gondolkodnak az energiaválság miatt, hiszen a Covid-válság is szétzilálta a közösségeket, ezért fontos, hogy most normális menetben lehessen munkahelyre és iskolába járni.

Megkérdezték Gulyástól és a kormányszóvivőtől, hogyan spórolnak az energiával. Mindketten azt mondták, eddig sem pazarolták az energiát, de mostanában már még jobban figyelnek arra, hogy mindenhol lekapcsolják a villanyt.

Nincs központilag őszi szünet

Három napot adhatnak az iskolák, tehát lehet, hogy lesz olya iskola, ahol így is lesz őszi szünet, de ha nem döntenek így, akkor csak a Mindenszentek körüli hosszú hétvégét kapják a diákok.

Gulyás: Lesz fa

Szinte lehetetlen a hatósági áras tűzifát megrendelni – mondta az ATV tudósítója. Gulyás Gergely szerint az erdőgazdaságok és az agrártárca vállalta a 10 köbméter fa biztosítását minden háztartásnak, akik fával akarnak fűteni, a kormány nem mondta, hogy nem kell majd várni a fára. Arról tudnak, hogy bizonyos erdőgazdaságoknál, például a Pilisi Parkerdőnél vannak fennakadások, de november közepéig, legkésőbb a végéig mindenkinek meg kell kapnia az igényelt fát.

Az MVM visszatér a korábbi számlázási határidőhöz

Az MVM előrébb hozta számlái befizetési határidejét, ez gondot jelenthet a nyugdíjasoknál, ők ugyanis csak az új határidő után kapják az új nyugdíjat. Gulyás Gergely szerint továbbra is elég, ha 15. után fizetnek az emberek, nem fognak késedelmi kamatot vagy bírságot kapni. A jövő hónaptól pedig visszatérnek az eredeti határidőhöz.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. MTI/Illyés Tibor