2022.12.09., péntek - Natália
Az ország 19 megyéjében

Öt nappal a nyugdíj utalása előtt kell fizetni a gázszámlát

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 07:00
Öt nappal a nyugdíj utalása előtt kell fizetni a gázszámlát
Mivel előrehozták a gázbefizetés határidejét, a számlát öt nappal a nyugdíj érkezése előtt kellene befizetni. Több tízezer szépkorú kerülhet ezzel nehéz helyzetbe, értékeik elárverezésére vagy akár uzsorakölcsönre is kényszerülhetnek miatta. A Nyugdíjas Parlament panaszt nyújt be az MVM-nek.

Panaszt nyújt be az MVM-nek a Nyugdíjas Parlament az előrehozott fizetési határidők miatt, a frissen kézhez kapott gázszámlákat ugyanis 5 nappal a havi nyugdíjak utalása előtt kell befizetni, számolt be róla az RTL Híradó.

A 24.hu által szemlézett riportban bemutatott csekkeken jól látszik, hogy szeptemberben még 15-e volt a fizetési határidő, ez októberben 7-ére módosult, pedig a nyugdíjakat csak 12-én utalják.

Hogy a fizetési határidő miért módosult, azt az RTL kérdésére sem az MVM, sem a kormány nem pontosította.

A cég üzletszabályzatából ugyanakkor kiderül, hogy a fizetési határidőt követő naptól a befizetés már késedelmesnek minősül, és a felhasználó a polgári törvénykönyv alapján késedelmi kamatot köteles fizetni.

A 24.hu szerint ez az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ami most 7.75 százalék.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint sokak számára megoldhatatlan ez a helyzet. Karácsony Mihály attól tart, többen értékeik elárverezésére, vagy uzsorakölcsönre kényszerülhetnek miatta. Nagy-nagy felelőtlenségnek nevezte, hogy ezt a döntést meghozták.

Tömeges ellehetetlenülés fogja a nyugdíjasokat sújtani, ez ellen nagyon határozottan fel fogunk lépni és fogjuk kérni a számlakibocsátot, az MVM-et, hogy ezt a gyakorlatot visszamenőleg is változtassa meg

– közölte.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége arról beszélt, rengetegen keresték meg őket ezzel a problémával.

Illusztrációs fotó: Pixabay