2022.12.09., péntek - Natália
Az ország 19 megyéjében

Oroszország holnap annektálhatja a megszállt ukrán területeket

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 16:30
Oroszország holnap annektálhatja a megszállt ukrán területeket
Vlagyimir Putyin orosz elnök holnap írja alá a hivatalos dokumentumokat, melyek kimondják a négy megszállt ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását. Moszkva sürgősen karjaiba zárná a kelet-, illetve dél-ukrajnai területeket, miközben az ukrán hadsereg ellentámadása arra irányul, hogy felszabadítsa az elfoglalt földeket.

Az annektálás terve Ukrajna területének 15 százalékát érinti. Az aktussal, melyre három nappal a régiók sorsáról dönteni hivatott „referendumok” lezárását követően kerül sor, az orosz elnök „duplázza a tétet” - a Reuters híradása szerint. Mint ismeretes, szeptember folyamán erőteljes ukrán ellenoffenzíva vette kezdetét, melynek során az ukrán erők szinte teljes egészében felszabadították a harkivi régiót, majd benyomultak Luhanszk megyébe is, illetve folytatják az előrenyomulást délen, Herszon térségében is.

A „referendumokat” a nemzetközi közösség elutasítja, mivel háború során illegálisan elfoglalt területekről van szó, az érintett területekről elmenekült ukrán lakosság nem szavazhatott, a helyben maradók közül pedig sokakat fegyverrel kényszerítettek a szavazásra. Washington és Brüsszel újabb szankciók bevezetését készíti elő a területek elcsatolására válaszul. Figyelemre méltó fejlemény az is, hogy Moszkva közeli szövetségesei, még Szerbia és Kazahsztán is bejelentette, nem fogják elismerni az orosz területszerzéseket.

A tervek szerint négy ukrajnai régió – Luhanszk, Donyeck, Herszon illetve Zaporizzsja megyék megszállt részei – ünnepélyes ceremónia keretén belül csatlakozik Oroszországhoz. A Kreml egyik legnagyobb termében a régiók Moszkva által kinevezett vezetőinek jelenlétében tartják meg a hivatalos állami ünnepséget.

A Vörös Téren holnap nagyszabású rockkoncertre kerül sor, a tribünt óriási kivetítőkkel már felállították, a hirdetőtáblákon pedig az áll majd: „Donyeck, Luganszk, Zaporizzsja, Herszon – Oroszország”.

A kép forrása: Wikipedia