2022.12.09., péntek - Natália
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij Erdogannal egyeztetett

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 08:30
Zelenszkij Erdogannal egyeztetett
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, melynek során a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetről, a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által megrendezett „referendumokról”, valamint az oroszokkal a közelmúltban lefolytatott fogolycseréről folytattak eszmecserét – közölte az ukrán elnöki iroda.

A közlemény szerint – amelyet az UNIAN hírügynökség idézett – Zelenszkij nagyra értékelte Erdogan szerepét a közelmúltban lezajlott hadifogolycsere megszervezésében és abban, hogy az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred öt parancsnokának menedéket biztosítottak Törökországban. A török elnök közölte, hogy minden kényelmet megteremtenek a szabadon bocsátottak, illetve a hozzátartozóik számára, akik meglátogathatják őket Törökországban.

Az ukrán elnök egyúttal köszönetet nyilvánított Törökország elvi álláspontjáért, mi szerint nem ismeri el legitimnek a megszállt ukrán területeken az Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott „népszavazásokat”. Ismét felszólította a világközösséget, hogy a legszigorúbb választ adják Oroszországnak erre a lépésére.

Zelenszkij megemlítette, hogy Törökországnak kiemelt szerepe volt a „gabonakezdeményezés” munkájának megszervezésében is, amelynek eredményeként mostanáig 235 hajó 5,4 millió tonna mezőgazdasági termékkel indult útnak Ukrajna kikötőiből Ázsia, Európa és Afrika országai felé.

A felek reményüket fejezték ki a gabonafolyosók további akadálytalan működésében.

Emellett Erdogan kifejezte készségét, hogy segítse a nukleáris fenyegetés megelőzésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzettel összefüggésben – tájékoztatott az ukrán elnöki iroda.

Hadijelentés

Az ukrán vezérkar szerda esti helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap folyamán az ukrán csapatok 11 ellenséges támadást vertek vissza javarészt Donyeck megyében, és eltalálták az orosz megszállók egyik parancsnoki állását. A szárazföldi csapatok műveleteinek támogatására a hadsereg gépei a nap folyamán két orosz megerősített állásra is csapást mértek.

A rakétacsapatok és a tüzérség eltalált egy parancsnoki állást, négy ellenséges élőerő- és felszereléskoncentrációs területet és egy közvetítő állomást – számolt be a vezérkar.

Hozzáfűzték, hogy az orosz erők továbbra is a donyecki régió teljes megszállását és az ideiglenesen megszállt területek megtartását célzó feladatokat teljesítenek. A nap folyamán az orosz csapatok két rakéta- és három légicsapást indítottak, több mint hat támadást pedig rakéta-sorozatvetőkkel hajtottak végre. Több településre mértek az oroszok csapásokat, köztük a déli Mikolajiv megyeszékhelyre és több Donyeck megyei városra.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alá került Melitopol korábbi polgármestere helybeliek beszámolóira hivatkozva azt írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy nyolc nagy erejű robbanás történt a várostól délre. Hozzátette, hogy az információkat még pontosítják – írja az MTI.

Erőszak 

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

az oroszok fizikailag bántalmazták azokat az ukrán katonákat, akik egy fogolycsere révén azóta visszanyerték szabadságukat. Még az alapvető feltételeket sem biztosították számukra.

Elmondta, a helyek, ahol raboskodtak, nem voltak alkalmasak ilyen sok ember fogva tartására. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok jogilag nem ismerték el az ukrán katonákat hadifoglyoknak. Szavai szerint az ukrán foglyokat rendszeresen verték gumi- vagy fabotokkal. Nagyon kevés ételt és vizet biztosítottak számukra. Nem kaptak a személyes higiéniához szükséges dolgokat, nem volt WC-papír, nem adtak nekik szappant, fogkefét és fogkrémet sem. Gyakran a betonon aludtak, nem adtak kaptak matracot és takarót sem – fejtette ki.

Az ombudsman közölte, most minden kiszabadított foglyot egészségügyi intézményben kezelnek, a rehabilitációjuk után dől el, hogy folytathatják-e a katonai szolgálatot vagy sem.

Mint ismeretes, Ukrajna szeptember végén fogolycserével elérte, hogy az orosz fogságból szabadon bocsássák az ukrán fegyveres erők 215 katonáját, köztük tíz külföldit – idézte fel az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Fotó: Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a himnuszt énekli, mialatt felvonják az ukrán lobogót az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjum városban, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében tett látogatásán 2022. szeptember 14-én. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya