2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Termetes medve került lencsevégre a Bükkben

frisshirek.hu, 2022. október 04. - 11:54
Termetes medve került lencsevégre a Bükkben
A Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol fotózott le a vadkamera egy megtermett medvét.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Barna medvét fotóztak a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol

– írja a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület Facebook-oldala. Hozzáteszik, hogy értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait a megfigyelésről.

A Telex által szemlézett bejegyzés szerint

a példány valószínűleg azonos az Egererdő Zrt. által 2022. június 23-án megfigyelt medvével.

Akkor egy, a Pes-kő-barlang közelében kihelyezett vadkamera rögzítette az állatot.

A lap arra emlékeztetett, hogy nyáron a Pest megyei Aszód környékén is feltűnt egy barna medve, és a Nógrád megyei Acsánál is láttak egy példányt.

Ha egy kirándulás alkalmával medvével futnánk össze, a Pilisi Parkerdő és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerint a következő viselkedési szabályokat érdemes betartani:

  • A medve alapvetően békés természetű, és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust, és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről!
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el!

Fotó: Facebook/Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület oldala