2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Szerezzen be szén-monoxid érzékelőt-kéri a Zala megyei Katasztrófavédelem

Kovács Tamara | 2022. október 05. - 12:31
Szerezzen be szén-monoxid érzékelőt-kéri a Zala megyei Katasztrófavédelem
Ebben az évben eddig a szén-monoxiddal kapcsolatos riasztások éppen felében, 36 ingatlanban mutatták ki a zalai tűzoltók a mérgező gáz jelenlétét a megye különböző településein. Volt, ahol csak kis, volt azonban olyan helyszín is, ahol egészen magas mennyiségben jutott CO a lakótérbe. Jó jel, hogy egyre többen érzik át a helyzet súlyát, amit az is mutat, hogy az ilyen jellegű jelzések esetén szinte kivétel nélkül a szén-monoxid-érzékelő hívta fel a figyelmet a problémára.

A zalacsébi eset eset ismét bebizonyította, hogy az érzékelők rendkívül fontosak, hiszen idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból, vagy ki tudjuk nyitni az ablakot, és kiszellőztetünk. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy szerezzen be egy ilyen érzékelőt, hiszen ez adott esetben életet ment! 

Köztudott, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

Az előttünk álló fűtési szezonban többen vágnak bele átalakítási munkálatokba. Fontos tudni azonban, hogy kéményt engedély nélkül üzembe helyezni tilos! Ha tehát új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, esetleg átalakítják, az csak akkor vehető használatba, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton látta és engedélyezte. Ez minden égéstermék-elvezetőre, még egy vaskályha falon kivezetett csövére is érvényes! Egy nem megfelelően működő, házilag összetákolt kémény életveszélyes lehet, hiszen amellett, hogy a szén-monoxid is megjelenhet potenciális veszélyforrásként, akár egy teljes ingatlanunkat megsemmisítő lakástűz is kialakulhat! 

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

Forrás és fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelem