2023.12.06., szerda - Miklós
Az ország 19 megyéjében

Az Év Kilátója és az Év Turistaháza is a Bükkben található

frisshirek.hu | 2022. október 09. - 15:22
Az Év Kilátója és az Év Turistaháza is a Bükkben található
2022-ben Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa, hiszen itt található az Év Kilátója és az Év Turistaháza cím birtokosa. Óriási érdeklődés mellett zajlott az Aktív Magyarország által idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázat, amelyen a nagyközönség dönthette el a turistaházak és kilátók sorrendjét. Összesen több mint 40 ezren szavaztak az Aktív Magyarország Facebook oldalán két kategóriában a TOP10 jelöltre. Nemes versengés végén 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, és a Fehérkőlápa Turistaház 2904 szavazattal hódította el az Év Turistaháza címet.

A természetjárás népszerűsítése a cél

A természetjárás egyre népszerűbbé válik, ezt mutatja az is, hogy idén mindkét kategória nyertese többször annyi szavazatot kapott, mint a tavalyi nyertes - írja az aktivmagyarorszag.hu. Az elmúlt években száznál is több turistaházat újítottak fel a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Programban, illetve nagy számban újultak meg kilátók. Az idei versenyt is egy újjáépített kilátó, a lillafüredi Zsófia-kilátó nyerte meg. 

Zsófia, a kilátók királynője

A Zsófia-kilátó egyszerre a legrégebbi és legújabb kilátó is volt egyben az idei pályázók között.  Egy éve szeptemberben foglalkozott vele a Minap, akkor kezdték el az építkezést. Még át ugyan nem adták, de már teljes pompájában veheti birtokba az „ünneplő tömeg”. A Felső-Hámor bekötőútjánál található sziklafalnál kell továbbmenni picit, hogy megtaláljuk a feljárót.

A történet kereken 1900-ban kezdődött, akkor épült a Teleki Zsófia nevét kapott kilátó. Ő a Lillafüred névadójaként ismert Vay Erzsébet édesanyja volt. A tornyot az ötvenes években bontották le, amikor megépítették a Sziklát, ami titkos katonai objektum volt. Az újjáépítését 2015-től tervezték, most pedig már újra felkeresik a turisták - írtuk meg még júliusban.

A Fehérkőlápa Turistaház alig pár kilométerre fekszik dél-keletre a kilátótól. "Igazi regénybeli hangulatba csöppen, aki itt száll meg. A házat rejtő fák, a gerendás mennyezet, a kandalló és a házias ételek mind a varázslatos hangulat összetevői. Lillafüred gyalogtávra van, és nem kell messze menni a pazar kilátásért sem: a Fehérkő szikláiról csodás panoráma tárul elénk" - írja bemutatkozásában a turistaház Facebook-oldala.

 

Dobogós kilátások a Pannonhalmáról és a Bence-hegyről is

A dobogó második fokát 6685 szavazattal a Pannonhalmi Főapátság szomszédágában lévő Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvény szerezte meg, a harmadik helyet 3466 szavazattal a szintén különleges formájú, „Betonvirágnak” is hívott Bence-hegyi kilátó szerezte meg, amely minden éjjel más és más színben pompázik, és tetejéről belátható az egész Velencei-tó és Velencei-hegység, de a Budai-hegyek és a Vértes is feltűnik a horizonton. 

Az Év Kilátója szavazás végleges eredménye:

Zsófia-kilátó, Lillafüred: 7800

Boldog Mór-kilátó, Pannonhalma: 6685

Bence-hegyi kilátó, Velence: 3466

János-kilátó, Pécs: 2607

Julianus-kilátó, Nagymaros: 2336

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp: 2060 

Lábasház-kilátó, Kisköre: 1588

Kecske-hegyi kilátó, Fertőrákos: 1376

Guckler Károly-kilátó, Budapest: 1153

Krisztina-kilátó, Dozmat: 1044 

 

Az Év Turistaháza szavazás végleges eredménye:

Fehérkőlápa Turistaház: 2904

Stimecz-ház: 1266

Haracsi Vendégház: 1130

Fekete-hegyi Berda József Kulcsosház: 1065

Balatoncsicsói Erdészház: 999

Gubacsos Kulcsosház: 928

Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola: 544

Zsigárdi Erdei Lak: 480

Keserűszeri Vendégház: 456

Szent György Zarándokszállás: 295 

Veres Pál, Miskolc polgármestere is boldogan osztotta meg örömhírt Facebook-oldalán.