2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Eldőlt: időközi választás lesz Jászberényben

Lukácsi Katalin | 2022. október 17. - 12:32
Eldőlt: időközi választás lesz Jászberényben
Kiderült, a városi Fidesz becsapta a jászberényi testületet. Bár arról beszélt, hogy támogatja az előterjesztést, végül számos politikusa nem támogatta azt, és csak a Közösen Jászberényért Egyesület képviselői szavazták azt meg egyhangúan.

Egy hetek óta tartó hosszas huzavona ért ma a végére a jászberényi rendkívüli testületi ülésen.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Gedei József a város DK-s önkormányzati képviselője saját együttműködés keretén belül a helyi Fidesszel közösen beterjesztette a testület önfeloszlatását. Budai Lóránt polgármester és a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben megválasztott képviselők a javaslatról előzetesen azt nyilatkozták, hogy támogatni fogják.

A polgármester azonban eleget téve a Kormányhivatal által szabott határidőnek, nem akart rendkívüli gyűlést összehívni a döntéshez, hanem a szerdai soron következő, rendes testületi ülésen terjesztette volna napirendre. A megye főispánja, Berkó Attila azonban fegyelmi eljárást indított ellene emiatt, és felszólította, hogy haladéktalanul írjon ki rendkívüli közgyűlést a feloszlatás megtárgyalásához.

Erre került sor október 17-én délután.

Balogh Donát fideszes képviselő kivonult az ülésről egyeztetve frakciójával. Elmondta, hogy a harc árt a városnak, az elmérgesedett pártpolitikai csatározáshoz nem akar asszisztálni, ezért nem vesz részt a szavazáson.

Gedei József bátrakra és gyávákra bontotta a politikusokat, Budai Lórántot gyávának nevezte, mert korábban nem tűzte a feloszlatás kérdését napirendre. De törvénysértőnek is nevezte a városvezető mellett annak civil közösségét, a Közösen Jászberényért Egyesületet is. Végül pedig alkalmatlannak is nevezte Budait, a Malom-projektre utalva.

Ezt a várost előre kell vinni, nem hátra

- jelentette ki a DK-s képviselő.

A polgármester Balogh Donát tisztességét emelte ki. Talán ő volt az egyetlen, aki ki merte mondani, hogy a háború helyett a munkára kellett volna koncentrálni. Igaz, sokat dolgoztunk - tette hozzá a polgármester. Megemlítette azt is, hogy a Fidesz frakciója Pócs János irodájából érkezett. Igen, ez pártpolitika, onnan jön az eligazítás, és ez szomorú - tette hozzá.

Ezzel a viselkedésével nem a várost szolgálta

- címezte kijelentését Gedeinek a városvezető. Majd megismételte azon érveket, amelyekről már mi is beszámoltunk, hogy miért is nem tűzte korábban napirendre a kérdést, egyébként a Kormányhivatal útmutatását követve.

Lehet politikai nézeteken felülemelkedve dolgozni a városért, ez egy pozitív tanulsága az elmúlt 3 évnek. Habár valaha úgy politizált, hogy nem hallgatta meg a másként gondolkodók kezdeményezéseit - utalt a polgármester ezzel a Közösen Jászberényért szervezetre.

Dobrán Gyula, a testület egyetlen Mi Hazánk-os képviselője kijelentette, hogy bár feloszlatás párti, mivel azonban Balogh Donát kivonulása miatt ő válhatott a mérleg nyelvévé, ezért kivonult teremből. Nem tartja ugyanis időszerűnek az időközi választást a válság közepette. Szabó Tamás, korábbi fideszes polgármester pedig kijelentette, hogy ő nem indul újra a városvezetői székért.

Balogh Béla alpolgármester kijelentette, a feloszlatás ötlete egy hiú, sértett ember és egy hatalommániás politikus összefogásának a kovetkezmenye - utalt ezzel Gedei Józsefre és Pócs Jánosra.

Végül 8 igen szavazattal is feloszlatták a testületet, de a Fideszből csak egyetlen képviselő szavazta meg.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala / az épület az saját