2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Trükkös módszerrel lopják a pénzt a tolvajok a gyanútlan vásárlóktól

frisshirek.hu, 2022. november 07. - 14:15
Trükkös módszerrel lopják a pénzt a tolvajok a gyanútlan vásárlóktól
Megkezdődött az ünnepi készülődés az adventi időszakra, ezt jelzi a csalások elmúlt két-három hétben megszaporodott száma is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Csalások ugyan történnek egész évben, de vannak olyan időszakok, amikor a csalók fokozott intenzitással lépnek akcióba – olvasható a gyongyos.hu oldalán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése.

Mint írták, az alkalmazott trükkök, módszerek nagyon változatosak, az elkövetők rendkívül leleményesek és sajnos időnként sikeresek is. A rendőrség azt tanácsolja, hogy legyünk óvatosak és egészségesen bizalmatlanok, most se dőljünk be a csalóknak!

A Frisshírek.hu szerint a legújabb, visszatérő módszer a csomagküldős SMS-üzenetekkel történő csalás. A kiszemelt áldozatok SMS-üzenetet kapnak látszólag egy csomagküldő szolgáltatótól. A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, amire rákattinva olyan adatokat kérnek, amelyekkel hozzáférhetnek az áldozatok bankszámlájához.

A lap beszámolt arról is, hogy november 3-án egy egri lakos tett feljelentést a rendőrségen, amely szerint 2022. november 1-jén egy e-mailt kapott a Magyar Postától, hogy csomagja érkezett. A levélben a linkre kattintva megadta a nevét és a bankkártya adatait. Ezt követően ismeretlen elkövetők több sikeres tranzakciót hajtottak végre a bankszámlájáról, amely során közel 400 euróval károsították meg.

A káros tevékenységet végző SMS-ek kezelésével kapcsolatban a rendőrség a következőket javasolja:

  • Soha ne kattintson az üzenetben lévő applikáció letöltés hivatkozásra!
  • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát.
  • Amennyiben az SMS-ben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul értesítse az intézmény informatikai területét!
  • Fertőzés esetén az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást!
  • Javasoljuk az incidens bejelentését a csirt@nki.gov.hu e-mail címre, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás megjelölésével.

Ha minden elővigyázatosság, odafigyelés ellenére mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívó számon.

Fotó: illusztráció, Pixabay