2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Átvették az ellenőrzést a republikánusok a Képviselőházban

frisshirek.hu, 2022. november 17. - 08:15
Átvették az ellenőrzést a republikánusok a Képviselőházban
A Republikánus Párt tegnap átvette az ellenőrzést a demokratáktól a washingtoni Kongresszus alsóháza, a Képviselőház felett. Biden elnök –elismerve a demokraták képviselőházi vereségét – gratulált politikai ellenfeleinek, s egyben kifejezte készségét az együttműködésre.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A republikánusoknak mindazonáltal jóval vékonyabb többségük lesz a törvényhozás alsóházában, mint arra korábban számítottak, miközben a felsőház, a Szenátus továbbra is demokrata kontroll alatt marad. Így a két pártnak osztoznia kell a hatalmon a Kongresszusban Joe Biden elnökségének utolsó két évében.

Az NBC és a CNN legkevesebb 218 képviselői helyet vázolt a republikánusok számára, mely épp hogy elégséges a többséghez a 435 tagú Képviselőházban. A mandátunok pontos megoszlásának végeredménye egyelőre még nem ismert.

Joe Biden gratulált Kevin McCarthy-nak, a Republikánus Párt képviselőházi vezetőjének, s kijelentette, készen áll velük a közös munkára annak érdekében, hogy eredményeket tudjanak felmutatni a dolgozó amerikai családok számára.

A november 8-i félidős választás „erős elutasítása volt a választási eredmények tagadóinak, a politikai erőszaknak és a megfélemlítésnek” mely egyúttal „demonstrálta az amerikai demokrácia ellenállóképességét” – jelentette ki az amerikai elnök.

McCarthy válaszul Twitter-bejegyzésében azt írta, az amerikaiak készek egy új irány felé fordulásra, melyet a republikánusok szándékoznak megmutatni.

Biden és McCarthy bejelentéseire egy nappal azt követően került sor, hogy az előző amerikai elnök, Donald Trump kinyilvánította, ismét indulni kíván az elnöki tisztségért a 2024-es elnökválasztáson. A republikánusok soraiban mindazonáltal zavar keletkezett, mivel elmaradt a párt által várt átütő siker, a Red Wave a félidős választások során. Számos republikánus mindezért nem kis részben Donald Trumpot hibáztatja, mivel számos általa támogatott jelölt vérzett el demokrata ellenfelével szemben november 8-án. Trump jelöltjei – mentorukhoz hasonlóan – nyíltan megkérdőjelezték a 2020-as elnökválasztás tisztaságát, s mindez visszaüthetett a mostani választás során, csakúgy, mint az abortuszhoz való jog korlátozása, melyet a Legfelsőbb Bíróság döntése vetített előre. Sok mérsékelt beállítottságú szavazó túlságosan szélsőségesnek érezhette a republikánus jelölteket, így inkább a demokrata jelöltekre szavazott - írja a wsj.com.

Kép: Wikipédia