2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Három év börtönt is kaphatnak az illegális szemetelők

frisshirek.hu | 2022. november 22. - 18:20
Három év börtönt is kaphatnak az illegális szemetelők
Egyre több az illegális hulladéklerakás a Nógrád megyei közutak mentén. A Magyar Közút megyei szakembereihez folyamatosan érkeznek a bejelentések a bűncselekménynek számító tevékenységről, amiért egyes esetekben akár három éves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők.

A hulladékhalmok felszámolása aránytalanul nagy terhet ró a közútkezelőre és amíg a társaságot ezek a munkák kötik le, kevesebb erőforrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására.

Lépten-nyomon út mentén elhelyezett lomtalanításból származó hulladékokkal, építési törmelékekkel, gumihulladékokkal szembesülnek a közutasok szerte Nógrád megyében

– hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető. Majd hozzátette, a Közút szakemberei tonnaszámra számolják fel a hulladéklerakásokat. A sajnálatos tendenciát annak ellenére tapasztalják a közutas mérnökségek, hogy az illegális szemetelés bűncselekménynek számít és börtönbüntetés is járhat érte.

Pécsi Norbert Sándor a Frisshíreknek elmondta, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat. A társaság 80 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára sorolja az osztályvezető.

Bár a társaság rendszeresen tart szemétszedési akciónapokat, hogy felhívják a probléma súlyosságára a figyelmet és visszaszorítsák a szemetelést, Nógrád megyében ennek ellenére az utóbbi időben egyre többen helyezik el szemetüket az utak mentén. A Közút ezért kiemelten kér minden Nógrád megyében élőt, hogy

a hulladékokat ne az út mellé vigyék,

hanem a megfelelő hulladékudvarokba, átvevőhelyekre - mondta Pécsi Norbert Sándor.

Illusztrációs fotó: Pixabay