2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Csütörtöktől gazdag programkínálattal startol az Egerszegi Advent

Kovács Tamara, 2022. november 23. - 12:24
Csütörtöktől gazdag programkínálattal startol az Egerszegi Advent
2015-ben újította meg a 2014 őszén hivatalba lépett új városvezetés a korábbi Aranykaput, a zalaegerszegi adventi programkínálatot, és annak külső megjelenését. Idén az önkormányzat szerényebb támogatását lelkes helyi vállalkozások egészítették ki, így 2022-ben is lesz Egerszegi Advent. Kiemelt képünkön a szervezők láthatók.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Egerszegi Advent november 24-én, csütörtökön nyit meg hivatalosan, amely egészen december 24-én, szombaton 13 óráig várja a látogatókat.

A város karácsonyfája november 21-én, hétfőn érkezett a meg a Városháza elé, másnap a díszek is felkerültek rá, de az egyes városrészekben is lesznek karácsonyfák. A Városháza előtt álló fenyőfát – mint minden esztendőben – ezúttal is felajánlásnak köszönheti Zalaegerszeg: az idei fát 35 évvel ezelőtt, 1987-ben ültette el az Élsped Szállítmányozási és Fuvarozási Kft. tulajdonosa, Gyökeres Gyula a cég telephelyén a ma már 10,5 méter magas ezüstfenyőt.

Ezernyi látványosság vár mindenkit

A TÜTÜ gasztróbusz idén újra vár mindenkit a megszokott téli kínálatával a Hevesi Sándor Színházzal együttműködve a Ruszt József téren, a színház előtt, természetesen a DÍSZPINTY is részese lesz a Dísz téri forgatagnak. A MIMOSA karácsonyi fényekkel megvilágítva, ötletes, fiatalos kirakatával és finomságokkal várja a betérőket, míg a CONTRAST újra csatlakozott az Egerszegi Advent kínálatához, szintén ünnepi díszítéssel várja az arra sétálókat. Új résztvevője az adventi forgatagnak az Európa téren működő SPÁJZ ECO-GOURMET, amely sok-sok szezonális finomsággal és hangulatos installációval készül erre az időszakra.

A Kossuth utcán újra jelen lesz a szaloncukorárus, az Európa térre pedig beköltözik a Ládavasút. A Dísz téri szökőkút egy nagy, négy gyertyás adventi koszorúvá válik a következő hetekre.

Természetesen ott van a téren a kivilágított szarvas a szánnal, a szelfi pont, valamint a finom ételeket és italokat kínáló pavilonok, így a gofris, a lángossütő és a kürtöskalácsos is. A 18 pavilonnal felvonuló kereskedők, kézművesek, vendéglátósok hétfőtől szombatig 9 és 19 óra között tartanak nyitva, vasárnap pedig 9-től 18 óráig várják az érdeklődőket, nemcsak a Dísz téren, hanem az Európa téren is. December 24-ei nyitvatartás: 9-13 óra között.

A teát, forralt bort akár megvásárolható ünnepi bögréből is lehet kortyolni, a legfinomabb forralt borról idén is internetes szavazás dönt majd. A Városháza előtti zenélő óra a Kiskarácsony, Nagykarácsony dallamát játssza.

A karácsony előtti napokban újra megérkezik a Városháza elé az élő Betlehem (december 17-26. között tekinthető meg). December 24-én délután a hagyományos bejglikóstolással és a három királyok élő tevéjével várják a gyermekeket és családjaikat.

Idén is lesz jótékonyság, így a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány programjai, valamint az Adventi Kézfogás.

Programok:

- November 26-án, szombaton, 15:30 órakor a Mindszenty térről Régi idők karácsonyai címmel múltidéző városnéző adventi séta indul a belvárosban. A program résztvevői megtudhatják, hogy a két világháború közötti időkben milyen áruházak működtek Zalaegerszegen, mi került az ünnepi asztalokra és a fa alá, mely belvárosi épületeink határozták meg akkor a város képét. 18 órakor lesz az idén 30 éves Canterina Kamarakórus adventi koncertje a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

- November 27-én, Advent első vasárnapján, 17 órakor nyílik meg és Vízkeresztig látogatható ingyenesen a Mindszentyneum előtt a Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek című szabadtéri kiállítás. Ugyanezen a napon 15 órától adventi koszorúkészítésre várják az érdeklődőket.

Ugyancsak november 27-én, vasárnap egész napos, ingyenes adventi programkavalkád lesz Landorhegyen, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban:

09.30 óra: Mihály Péter - gyerekkoncert

10.00 óra: Szabó Donát - Bűvész Show

10.30 óra: Motion TSE - Táncbemutató

További programok: arcfestés, kézműves foglalkozás, társasjáték, könyvjelző készítés, sport akadálypálya, mézes-sarok.

15.00 órakor: Landorhegyi óvodások műsora

15.10 órakor: Ünnepi köszöntő, majd áldás

15.25 órakor: Érkezik a Mikulás!

15.50 órakor: A településrész karácsonyfájának feldíszítése

16.10 órakor: Ünnepi műsort ad a Kis-Hétrét együttes

November 27-én, vasárnap, 16 órakor Kertvárosban is adventi rendezvényt tartanak a Köztársaság – Átalszegett – Hegyalja utca kereszteződésében lévő karácsonyfánál.

November 27-én, vasárnap, 16:30 órakor a botfai közösségek tartanak műsort az Erdődy-Hüvös Kastély parkjában.

- November 30-án, szerdán, 16:30 órakor karácsonyi teríték egykor és ma című előadások és bemutatók a Göcseji Múzeumban.

- December 1. és 23. között karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon is. Nyitva tartás szerdán és csütörtökön 12-18 óra között, pénteken és szombaton 9-18 óra között. A szervezők szeretnék, ha az ünnepi asztalra helyben előállított, jó minőségű, egészséges ételek kerülhetnének. Segítenek az ajándékozásban is a helyi kézművesek portékáinak színes választékával. Karácsonyi dekoráció és fenyőfa díszek elkészítésére is lehetőséget biztosítanak. Lesznek kulturális programok is, továbbá óvodások, iskolások és művészeti együttesek is fellépnek majd.

- December 3-án Mézfesztivál lesz a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban.

- December 5-én, hétfőn, 16 órakor Szent Miklós várás lesz a Mindszentyneumban a Brumi Bandi Banddel. Közreműködik a Nagycsaládosok Egyesülete.

- December 6-án, kedden, 14 órakor Mikulás Manófutam címmel családi kalandjáték indul a belvárosban, a Tourinform Irodától. A játék címe: A titokzatos recept nyomában. Nincs másra szükség, mint kíváncsiságra, fantáziára és jó ötletekre. A titkos nyomokat követve a családok azt is megtudhatják, hogy mi sül ki a játék végén! 16 órakor a Mikulás személyesen is ellátogat hintójával az Egerszegi Adventre, az Art Mozitól a Dísz térig vonul majd a gyermekekkel együtt, a programot pedig koncert zárja.

- December 5-6-7-én 17 órától a lenyűgöző Belga Mikulásudvar is várja a gyermekeket.

- December 7-én, szerdán, 16:30 órakor karácsonyi üdvözlőlap készítő workshop a Göcseji Múzeumban.

- December 8-án, csütörtökön, 17 órakor dr. Domján Miklós pszichológus tart előadást a Mindszentyneumban a karácsonyi készülődés családi kihívásairól.

- December 10-én, szombaton, 15:30 órakor a Mindszenty térről Régi idők karácsonyai címmel múltidéző városnéző adventi séta indul a belvárosban. A program résztvevői megtudhatják, hogy a két világháború közötti időkben milyen áruházak működtek Zalaegerszegen, mi került az ünnepi asztalokra és a fa alá, mely belvárosi épületeink határozták meg akkor a város képét.

December 10-én, szombaton Gospel Karácsony a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban. Európai turnéjának állomásaként Zalaegerszegre látogat Amerika egyik legaktívabb és leghíresebb gospel kórusa a Sound of Victory. Vincent Bohanan new york-i Gospel kórusa először jön Magyarországra, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokba látogatók elsők között lehetnek részesei egy páratlan karácsonyi élménynek.

Ugyancsak december 10-én, szombaton, 17 órakor adventi jótékonysági hangverseny lesz a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

- December 11-én, vasárnap, 16:30 órakor a Belvárosi Gitársuli tart minikoncertet a harmadik adventi gyertya meggyújtásakor a Mindszentyneumban.

- December 14-én, szerdán, 16:30 órakor karácsonyi teríték egykor és ma című előadások és bemutatók a Göcseji Múzeumban.

- December 16-17-én, pénteken és szombaton a már sokak által megismert Mustra programsorozatot szervező vendéglátósok adventi kínálattal készülődnek.

- December 17-én, szombaton tartja karácsonyi koncertjét a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar.

- December 18-án, vasárnap, 15 órakor dr. Csókay András idegsebész tart előadást a Mindszentyneumban, majd 16:30 órakor ő gyújtja meg a negyedik adventi gyertyát a Balaton Kamarakórus közreműködésével.

December 18-án, vasárnap, 18 órakor lesz a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar hagyományos karácsonyi koncertje.

December 18-án, vasárnap, 18 órakor Karácsonyi Táncgála Estet szervez az Art Moziban a Motion TSE.

- December 21-én, szerdán, 16:30 órakor Tél Varázsa Túra – karácsonyváró esti túra a téli napforduló hagyományait felidézve. Indulás a Rózsák teréről. A téli napfordulókor a leghosszabb az éjszaka sötétje és a legrövidebb a nappal fénye. A Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület és a Tourinform Iroda közös programján a túrázók a természet csendjébe megérkezve, az Aranyoslapi-forrásnál szertüzet gyújtva hívják a Nap sugarát, várják karácsony ünnepét. Útvonal: Rózsák tere – Jánkahegy – Aranyoslapi-forrás – Alsóerdő – Kertváros, autóbusz állomás.

- December 22-én, csütörtökön, 14 órától Fanyűvő játékpark és adventi fotózás lesz a Mindszentyneumban a Kádár Ferkó Fotószínházzal.

December 22-én, csütörtökön, 18 órától tartják az Arany Bárány Szálloda dísztermében Zalaegerszeg Karácsonyi Koncertjét. Közreműködik a Canterina Kamarakórus és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar.

- December 24-én, szombaton karácsonyi matiné várja a gyermekeket és a családokat az Art Moziban, amíg otthon zajlik a sütés, vagy a karácsonyfa díszítés.

09:00 órakor: Tündéri bajkeverő (6 éves kortól)

10:45 órakor: Teddy mackó karácsonya (korhatár nélküli)

12:30 órakor: Krokodili (6 éves kortól)

14:30 órakor: Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (12 éves kortól)

A karácsonyi ünnepek után téli szünidei matinét szervez a Mindszentyneum:

- December 27., kedd, 15 óra: Margaréta móka (foglalkozás ovisoknak, alsósoknak bábokkal, hangszerekkel, tánccal, és sok muzsikával, vezeti: Vajda Margit zenepedagógus)

- December 28., szerda, 15 óra: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (filmvetítés, családi mozi)

- December 29., csütörtök, 15 óra: Téli népszokások az Üstökös Kompánia tagjaival (Miért decemberben vannak a disznóvágások, mit ünneplünk András napon? Mit jelent a Lucázás, szentcsalád- járás, betlehemezés, regölés? Jó zenével, tánccal, és sok játékkal várnak. Zenél és táncot tanít: Üst Gyula, néptáncos)

- December 30., péntek, 15 óra: Gyere velem a pincébe! (Foglalkozás óvodások és kisiskolások részére a Mindszentyneum pinceszinti középkori kiállítási területén. Mit lehet sütni a kemencében? Játszóházunkban a középkorban kedvelt "észtekerő" asztali játékokat és furfangos társasjátékokat próbálhatják ki. A legkisebbek mini téglákból építkezhetnek kedvükre, díszes kezdőbetűket másolhatnak- rajzolhatnak. A középkori szerzetesrendek címereit színezhetik ki. Vezeti: Rákosné Paizs Szilvia múzeumpedagógus)

Az Egerszegi Advent teljes ideje alatt a Dísz téren a hagyományokhoz híven óvodások, iskolások, művészeti együttesek, nyugdíjas klubok lépnek fel, a gyertyagyújtások ceremóniáit szombatonként tartják majd.

A rendőrség, a polgárőrség és a közterület felügyelet fokozott jelenléttel őrködik majd az adventi várakozók biztonsága felett.

A Dísz tér kiemelt programjai:

November 25. (péntek):
16.00 órakor Kertvárosi Óvoda Csillagközi Székhelyóvoda – Katica csoport műsora
16.30 órakor Kertvárosi Óvoda Napsugár utcai Tagóvoda – Nyuszi csoport műsora
November 26. (szombat):
16.00 órakor Harisnyás Pipik karácsonyváró műsora
17.00 órakor Botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub műsora
17.30 órakor az első adventi gyertya meggyújtása
18.00 órakor Zala Fúvós Kvintett műsora
December 2. (péntek):
16.00 órakor Belvárosi II. számú Óvoda Petőfi Sándor utcai Tagóvoda – Nagycsoportosok műsora
16.30 órakor Belvárosi II. számú Óvoda Kosztolányi téri Tagóvoda – Micimackó csoport műsora
17.00 órakor Pálóczi Horváth Ádám AMI magánénekeseinek műsora
17.30 órakor Pálóczi Horváth Ádám AMI énekkarának műsora
December 3. (szombat):
16.00 órakor Laposa Julcsi – NÉPI hang-színek (TÉL) gyermekkoncert
17.00 órakor a Canterina Kamarakórus adventi műsora
17.30 órakor a második adventi gyertya meggyújtása
18.00 órakor ünnepre hangolódás Debrei Zsuzsannával és Bot Gáborral
December 6. (kedd):
16.00 órakor Mikulás várás az Art Mozinál
16.30 órakor hintós vonulás a Mikulással és a manókkal a Kossuth utcán a Dísz térig
16.45 órakor Mikulás műsor a Kis-Hétrét Együttes előadásában
December 9. (péntek):
16.00 órakor Űrhajós utcai Székhelyóvoda – Süni csoport műsora
16.30 órakor Landorhegyi úti Tagóvoda – Nagycsoportosok műsora
17.00 órakor Pálóczi Horváth Ádám AMI ütős zenekara
December 10. (szombat):
16.30 órakor Zirano Színház előadása
17.30 órakor a harmadik adventi gyertya meggyújtása
18.00 órakor adventi dallamok csellón és zongorán
18.45 órakor Zalaegerszegi Városi Vegyeskar adventi műsora
December 16. (péntek):
16.00 órakor Belváros I. Számú Óvoda – Gyermekek és óvodai dolgozók műsora
17.00 órakor Liszt Ferenc Általános Iskola műsora
December 17. (szombat):
16.30 órakor Szállingó – téli családi koncert a Kalimpa Zenekarral
17.30 órakor a megyedik adventi gyertya meggyújtása
18.00 órakor a Botfai Citerazenekar adventi műsora
18.30 órakor Pál Kriszti karácsonyi koncertje
December 23. (péntek):
16.30 órakor jazzdallamok zongorán és klarinéton – Piller Balázs és Babos Lajos műsora
18.00 órakor az Albatrosz Tánc Sport Egyesület karácsonyi műsora
19.00 órakor Zárókoncert a Varnyú Country Zenekarral

Fotók: Frisshirek.hu

Balaicz Zoltán Facebook-oldala