2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Támadt a szén-monoxid Zalakomárban, csak a szerencsén múlott egy ember élete

Kovács Tamara | 2022. november 24. - 10:50
Támadt a szén-monoxid Zalakomárban, csak a szerencsén múlott egy ember élete
Szén-monoxid miatt lett rosszul otthona fürdőszobájában egy ember Zalakomárban, egy Hunyadi János utcai családi házban.

A riasztott zalakarosi hivatásos tűzoltók az ingatlanban méréseket hajtottak végre, és nyitott nyílászárók mellett is magas értékben mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét. A raj kiszellőztette az épületet. A helyszínre a gázszolgáltató szakembere is kiérkezett-tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelem.

A szén-monoxid esetében gyakori tévhit, hogy a házi kedvencek megérzik. Tévhit az is, hogy elég egyszer-kétszer kiszellőztetni a lakást ott, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel. Egyrészt, az állatok sem érzik meg a szén-monoxidot, mivel az színtelen, szagtalan. Másrészt a nyílt égésterű készülékeknek folyamatos levegő utánpótlásra van szükségük! 

Azokban az ingatlanokban, ahol van szén-monoxid-érzékelő, ott nagyobb biztonságban van az emberi élet. 

Jó tudni, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! -írja a Zala Megyei Katasztrófavédelem.

Fotó: Pixabay