2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Borsos árat fizethet az, akinél elfagy a vízvezeték

frisshirek.hu | 2022. november 25. - 19:45
Borsos árat fizethet az, akinél elfagy a vízvezeték
ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. portálunknak küldött tájékoztatást arról, hogyan védjük az ivóvízmérőinket és a vízvezetékeinket a fagykárok ellen.

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodást

– tájékoztatott az ÉRV. Zrt.

Mint írták, a belső hálózaton lévő vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelme a felhasználók feladata. A megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a használó köteles a szolgáltatónak megtéríteni.

A vállalat javasolja, rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését és a megfelelő zárását.
A szekemberek szerint az akna mennyezetét és a fedlap belső felületét szigeteléssel is érdemes ellátni. Az ivóvízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében. Az aknákon kívül a pincékben is ki vannak téve a fagyás veszélyének a mérőeszközök, ahol az ablakokat be kell zárni a hidegebb időben.

Abban az esetben, ha a falban levő vezetékben keletkezett jégdugó és nem folyik a víz a csapból, házilag is orvosolni lehet a problémát, amennyiben nem repedt szét a cső. Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.
Az ÉRV. Zrt. munkatársai gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan az összes csapot és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert.

Probléma esetén a vállalat munkatársait a nap 24 órájában el lehet érni az ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-22-42-42/ 1-es mellék), vagy e-mailenen (diszpecser@ervzrt.hu).

Illusztrációs fotó: pixabay