2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Borsos árat fizethet az, akinél elfagy a vízvezeték

frisshirek.hu, 2022. november 25. - 19:45
Borsos árat fizethet az, akinél elfagy a vízvezeték
ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. portálunknak küldött tájékoztatást arról, hogyan védjük az ivóvízmérőinket és a vízvezetékeinket a fagykárok ellen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodást

– tájékoztatott az ÉRV. Zrt.

Mint írták, a belső hálózaton lévő vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelme a felhasználók feladata. A megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a használó köteles a szolgáltatónak megtéríteni.

A vállalat javasolja, rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését és a megfelelő zárását.
A szekemberek szerint az akna mennyezetét és a fedlap belső felületét szigeteléssel is érdemes ellátni. Az ivóvízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében. Az aknákon kívül a pincékben is ki vannak téve a fagyás veszélyének a mérőeszközök, ahol az ablakokat be kell zárni a hidegebb időben.

Abban az esetben, ha a falban levő vezetékben keletkezett jégdugó és nem folyik a víz a csapból, házilag is orvosolni lehet a problémát, amennyiben nem repedt szét a cső. Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.
Az ÉRV. Zrt. munkatársai gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan az összes csapot és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert.

Probléma esetén a vállalat munkatársait a nap 24 órájában el lehet érni az ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-22-42-42/ 1-es mellék), vagy e-mailenen (diszpecser@ervzrt.hu).

Illusztrációs fotó: pixabay