2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Politikusnak sincs helye a gyöngyösi diszkóban, ha roma

Fodor Orsolya, 2022. november 30. - 06:45
Politikusnak sincs helye a gyöngyösi diszkóban, ha roma
Jól szituált középiskolások keresték meg Lőcsei Lajost, a Momentum roma származású parlamenti képviselőjét azzal, hogy a bőrszínük miatt nem engedték be őket az egyik gyöngyösi diszkóba. A politikus úgy döntött, maga is próbát tesz a szórakozóhelyen – és ő is fennakadt a rostán…

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Telex arról írt, Lőcsei azt állítja, hogy több helyi, jól szituált középiskolás fiatal kereste meg az elmúlt hetekben, akik arról panaszkodtak neki, hogy nem engedték be őket a Blue Box diszkóba. A politikus most olyanokat keres, akik hasonlóan jártak, hogy az ombudsmanhoz fordulhasson.

Lőcsei a frisshirek.hu megkeresésére elmondta, hogy maga is elment a klubba és amit tapasztalt, az eléggé megosztja a társadalmat.

Két hétig rágódtunk a feleségemmel, hogy belevágjunk-e a szórakozóhely tesztelésébe, de a gyermekeink jövőjét szem előtt tartva megtettük és sajnos az eredmény igen elkeserítő lett. A társadalom számára a hátrányos megkülönböztetés tabutéma, szinte mindenki elvárja, hogy ilyesmiről senki ne beszéljen, és a gyerekek is így szocializálódnak a mai világban

– fogalmazott Lőcsei Lajos.

Mint mondta, ez a probléma nem az elmúlt években ütötte fel a fejét. A média középpontjába került mostani helyzet nem csak róla és Gyöngyösről szól, hanem sokkal inkább a több tízezer hasonló gondokkal küzdő emberről, akiket a bőrszínük miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

Az eset óta több megkeresést is kaptam és többen elmesélték a saját történetüket. Voltak akik VIP jegyet vásároltak egy rendezvényre, de amikor megérkeztek a helyszínre, visszaváltották a jegyüket, pedig felsőfokú végzettségű, jól szituált romák voltak

– árulta el a politikus.

Hozzátette: aki roma Magyarországon és próbált már eljutni egy szórakozóhelyre, az szinte biztos, hogy találkozott már a bejáratnál az előítélet ilyen megalázó formájával. 

Majd azzal folytatta, hogy a legtöbben ezt úgy kezelik, mintha természetes lenne és

némán tűrik a megszégyenítést.

A politikában sincs helye sajnos ennek a problémának, mert a legtöbben úgy érzik, hogy a társadalom többsége helyesnek tartja ezt a viselkedést. Elég csak a Facebookon megjelent cikkek alatt a kommenteket elolvasni és világossá válik, hogy féktelen cigányozás folyik sokak részéről.

A megoldást abban látnám a problémára, hogy ne a bőrszín alapján ítéljék meg az embereket, hanem a viselkedésükből vonjanak le következtetést például a szórakozóhelyek alkalmazottai. Esetleg egy tagsági kártyát is adhatnának először mindenkinek a klubokban, amit abban a pillanatban vissza lehetne vonni, amint valaki megsérti a szabályokat

– gondolkodott hangosan a politikus.

Lőcsei Lajos kitrért arra is, hogy óriási gondot jelent a láthatóan roma származás a munkahelykeresésnél is. Egy fiatal hentes például Budapesten nem talál munkát, mert hiába üres egy pozíció, elküldik, amint meglátják. Ezekre a helyzetekre megoldást kell keresni, és nem szabad valamit azért a szőnyeg alá söpörni, mert kellemetlen.

Fotó: Lőcsei Lajos, a Momentum képviselője. MTI/Balogh Zoltán