2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Amerika választhatott: vagy Griner, vagy senki...

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 22:10
Amerika választhatott: vagy Griner, vagy senki...
Az Egyesült Államok nem adja fel, hogy elérje az Oroszországban bebörtönzött korábbi haditengerész, Paul Whelan elengedését is – közölte az amerikai elnök  csütörtökön, nem sokkal azután, hogy bejelentette a februárban letartóztatott Brittney Griner kosárlabdázó szabadon engedését fogolycsere keretében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint Joe Biden közölte, hogy Paul Whelan ügyét, az orosz fél, „illegitim módon”, elkülönítve kezelte a Brittney Grinerről szóló alkutól, de megígérte, hogy „tovább dolgoznak a férfi hazahozatalán”.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának csütörtöki sajtóbeszélgetésén magas rangú tisztségviselők arról számoltak be, hogy az amerikai tárgyalófél számára néhány hete vált világossá, hogy

Oroszország kizárólag a kosárlabdázó szabadon engedésébe hajlandó belemenni, cserében Viktor But orosz fegyverkereskedőért.

A férfit, korábbi katonai tolmácsot, a KGB volt őrnagyát 2011-ben terrorizmus támogatásáért ítélték 25 év börtönre az Egyesült Államokban. Ahogy amerikai illetékesek fogalmaztak,

nem személyek közötti választásról volt szó, hanem arról, hogy vagy elfogadják a sportoló elengedését, vagy senkit nem sikerül hazahozniuk.

Az is elhangzott, hogy csütörtökön amerikai illetékesek telefonon beszéltek Paul Whelannel, akit biztosítottak arról, hogy folytatják a tárgyalásokat az érdekében. Azt azonban nem tudták megerősíteni, hogy lenne olyan személy, akit Oroszország egy esetleges újabb fogolycsere keretében elfogadna.

Paul Whelant 2018-ban tartóztatták le az orosz hatóságok Moszkvában kémkedés vádjával, és 2020-ban 16 év börtönre ítélték, a büntetést egy munkatáborban tölti Moszkvától nyolc órányi autóútra. Az Egyesült Államok szerint a férfit jogtalanul tartják börtönben, a külügyminisztérium álláspontja szerint Oroszország nem tudta alátámasztani a kémkedés vádját.

Whelan családja közleményben örömét fejezte ki Brittney Griner elengedése miatt, ám közölte, lesújtja, hogy hozzátartozóját hátrahagyták.

A sajtóhoz eljuttatott közleményben Paul Whelan testvére úgy fogalmazott, világossá vált, az amerikai kormánynak nincs olyan engedmény a kezében, amelyet Oroszország Paul Whelanért cserében elfogadna.

Fotó: 2022. július 7-én készített kép a Moszkva melletti Himkiben lévő bíróság tárgyalótermébe kísért, kábítószer-csempészéssel vádolt Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónőről és 2010. november 16-án Bangkokban készített kép a kiadatása miatt az Egyesült Államokba szállított Viktor But feltételezett orosz fegyverkereskedőről. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov