2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Két kamionnal küldött adományt a magyar kormány Ukrajnába

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 17:30
Két kamionnal küldött adományt a magyar kormány Ukrajnába
Magyarország a háború első napja óta erejéhez mérten segíti és támogatja Ukrajnát – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Beregszászon, aláhúzva, hogy Magyarország oda visz segítséget, ahová az ukrán partnerek kérik.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Sem Kárpátalja, sem Ukrajna egésze nem marad segítség nélkül. Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit

– jelentette ki az MTI tudósítása szerint Magyar Levente Csapon, ahol két kamion segélyszállítmányt – áramfejlesztő generátorokat és tartós élelmiszert – adott át az ukrán csapatok által nemrégiben visszafoglalt Herszon lakosságának megsegítésére.

A dél-ukrajnai nagyvárosban és környékén nincs áram-, víz- és távhőszolgáltatás, és a segélykérés a térséget nemrégiben felkereső Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselőtől, valamint Viktor Mikitától, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjétől érkezett.

A kialakult helyzetre való tekintettel a magyar kormány 250 ezer euró azonnali átcsoportosításáról döntött, és megkezdte az eszközök beszerzését és kiszállítását Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével

– közölte az államtitkár.

Beregszászon egy magyar, illetve egy ukrán tannyelvű iskola számára száz laptopot adott át Magyar Levente Olekszandr Kosztyucsenko oktatási miniszterhelyettes társaságában, további 250 eszköz pedig Ukrajna távolabbi régióiba kerül.

Kosztyucsenko a közmédia tudósítóinak elmondta, hogy a magyar partnerek humanitárius segítsége lehetővé teszi az online oktatás minőségének javítását, hiszen a légiriadók és az áramszünetek miatt egyre több iskolás kénytelen ilyen formában megszervezni az oktatást. Magyar Levente hozzáfűzte, hogy a számítástechnikai eszközöket az ukrán kormánytisztviselők kérésére szerezték be, és a program folytatódik.

Ugyancsak Beregszászon került sor két mikrobusz átadására a Kijev mellett fekvő bucsai kistérség számára.

Erről Magyar Levente nyári helyszíni látogatásán állapodott meg a helyi önkormányzat vezetésével. Az adományt átvevő Szerhij Sepetyko alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatok kivonulását követően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vitt elsőként humanitárius segélyt a városba, és a támogatás azóta is folyamatos.

Magyar Levente elmondta, hogy

Magyarország már egy tucat intézményt épített újjá vagy alakított át, Bucsában pedig jövő tavasszal mintegy tízmillió eurós költségvetéssel megkezdődik egy többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ felépítése.

Fotó: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára laptopokat ad át a kárpátaljai Beregszászon, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet irodájában 2022. december 8-án. MTI/Nemes János