2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Kétszázezres átlagnyugdíjat is hozhat az inflációs rekord

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 15:35
Kétszázezres átlagnyugdíjat is hozhat az inflációs rekord
Óriási nyugdíjemelést hozhat a rekprdinfláció – írta meg a Portfolio.hu. A lap szerint jövőre 15,9 százalék is lehet a pénzromlás mértéke, ami alapján akár 2023-ban az éves átlagos infláció a 18 százalékhoz lesz közel. A kormány 2023 elején akár ekkora mértékkel is emelheti a nyugdíjat. Vagyis 174 500 forintról 205 ezer forint emelkedhet az átlagnyugdíj, igaz, ez azt is jelenti, hogy jövő januárban 860-900 milliárd forinttal kell többet költeni a rendszeres nyugdíjak kifizetésére

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a legjobban.

A Portfolio.hu cikke szerint a valóság jócskán átírta a kormány inflációs pályáját, és ez a 2023-as évet is érinti, ami miatt a nyugdíjasok is nagy érdeklődéssel követhetik az ezzel kapcsolatos fejleményeket.

Elemzők szerint jövőre még magasabb lehet az infláció átlagos értéke, mint a korábban becsült, ráadásul a benzinárstop kivezetése önmagában 2 százalékponttal emeli a pénzromlást. Mindezek fényében megállapítható, hogy

2023-ban az éves átlagos infláció közel lesz a 18 százalékhoz. 

Így a portál szerint könnyen lehet, hogy 2023 elején 18 százalék közeli emelésben részesülhetnek a nyugdíjasok. Ez persze azt is jelenti, hogy 860-900 milliárd forinttal kell többet költeni a rendszeres nyugdíjak kifizetésére jövőre.

A Portfolio.hu számításai szerint

az átlagnyugdíj a 174 500 forintos szintről 205 ezer fölé emelkedhet.

Lapunk a Frisshirek.hu korábban már megírta, hogy bajban vannak a nyugdíjasok, hiszen még a korábban vártnál nagyobb nyugdíjemelés sem követi azt az inflációt, amit az időseknek idén le kell nyelniük, főként hogy a fogyasztói kosarukban óriási az élelmiszerek súlya.

Ráadásul miután a kormány egységesen emeli a nyugdíjakat, azaz nem törekszik arra, hogy a kisebb nyugdíjak nagyobb növelésével felzárkóztassa azoknak a pénzét, akik sokkal kevesebből élnek, egyre nagyobbá válik a kisebb és a nagyobb nyugdíjak különbsége. Vagyis hátrányba kerültek az átlagnyugdíjból élők.

Az adatok szerint megduplázódott a szegénységben élő nyugdíjasok száma.

Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég jelentette be, hogy már januárban nyugdíjemelés várható.

Minimum húsz százalékos nyugdíjemelést követel az MSZP

Minimum 20 százalékos januári nyugdíjemelést követelt az MSZP alelnöke csütörtökön a magas inflációs adatokra hivatkozva.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagálva elmondta, „a kormány áldásos tevékenységének hatására elszabadultak az árak”;

a nyugdíjas fogyasztói árindex 25,2 százalék, jóval meghaladja a lakosság egészére mért inflációs rátát.

Szerinte az inflációs ráta a következő hónapokban csak nőni fog, ezt egyebek mellett a maginfláció mértékével és az inflációs várakozással indokolta.

Az ellenzéki politikus szerint azért van szükség a 20 százalékos nyugdíjemelésre, mert idén a nyugdíjasok folyamatosan hiteleztek a kormánynak, és az MSZP nem szeretné, ha ez jövőre is így lenne.

Javasolta még, hogy az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők januártól a fűtési szezon végéig havi 10 ezer forintos rezsiutalványt kapjanak.

Korózs Lajos kezdeményezte, hogy a februárban kifizetendő 13. havi juttatást azonos összegben biztosítsák minden érintettnek.

Hozzátette:

felzárkóztatási programot kell indítani a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezőknek, ugyanis ezek az emberek „éheznek és fáznak”.

Illusztrációs fotó: Pixabay