2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Putyin: Oroszország folytatni fogja az ukrán energetikai infrastruktúra bombázását

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 16:35
Putyin: Oroszország folytatni fogja az ukrán energetikai infrastruktúra bombázását
Az orosz elnök arra figyelmeztetett, Moszkva folytatja csapássorozatát az ukrán energetikai rendszerek ellen. A korábbi rakétatámadások eredményeként Ukrajna számottevő részén nincs ivóvíz-, illetve áramszolgáltatás. Mindeközben a Kreml szóvivője elismerte, hogy a Krím-félszigeten állomásozó orosz csapatok ki vannak téve az ukrán támadásoknak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Igen, ezt tesszük, de ki kezdte az egészet? – jelentette ki az orosz elnök egy a Kremlben tartott mai ceremónia során. Putyin érvelése szerint az Ukrajna létfontosságú infrastruktúrájára mért csapások a Krím-félszigetet Oroszország krasznodari területével összekötő híd elleni robbantásra adott válaszként értelmezendőek, melyért az orosz vezetés Ukrajnát teszi felelőssé.

Fennáll a veszélye a Krím elleni ukrán támadásoknak

A Kreml elismerte, hogy a Krím-félszigeten állomásozó orosz csapatok ki vannak téve az ukrán támadásoknak. Az orosz légvédelem ezt megelőzően szedett le egy drónt Szevasztopol közelében a Fekete-tenger felett. Szevasztopol a Krím legnagyobb városa, mely a Fekete-tengeri orosz flotta bázisául is szolgál egyben.

Minden bizonnyal vannak kockázatok, mivel az ukrán fél továbbra is terrorista támadások szervezésére irányuló politikát folytat. Ugyanakkor információim szerint hatékony ellenintézkedéseket hoztunk

- jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságírók előtt a France24.com híradása szerint.  

Orosz kémeket vettek őrizetbe Odesszában

Az ukrán belbiztonsági szolgálat, az SZBU Odesszában őrizetbe vett egy házaspárt, akiket az oroszok számára történő kémkedéssel gyanúsítanak.

A vádak szerint információkat gyűjtöttek az ukrán csapatok térségbeli pozícióiról, az ukrán légvédelmi egységek mozgásáról.

Az ukránok gyanúja szerint a házaspár az orosz katonai hírszerzés kötelékébe tartozik, a korábbiakban kémhálózat kiépítésén dolgoztak Dél-Ukrajnában.

Az SZBU mobiltelefonokat, számítástechnikai eszközöket foglalt le tőlük, melyek bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy rejtett kapcsolatban álltak az agresszorral. Akkor csaptak le rájuk, amikor titkosított információkat próbáltak továbbítani Oroszországba – közölték.

Fotó: Peace Research Institute Oslo