2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Az amerikai kongresszus jóváhagyta az azonos neműek házasságát védő törvényt

frisshirek.hu, 2022. december 09. - 17:40
Az amerikai kongresszus jóváhagyta az azonos neműek házasságát védő törvényt
Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt. A Demokrata Párt azért kezdeményezte a kongresszusi jóváhagyást, mert attól tartottak, az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai Legfelsőbb Bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Tisztelet a házasságnak elnevezésű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak azokat a házasságokat kell elismerniük, amelyeket törvényesen kötöttek egy másik tagállamban.

A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a Demokrata Párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a Legfelsőbb Bíróság, amely júniusban megvonta a terhesség-megszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát. Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

Joe Biden amerikai elnök közleményben üdvözölte a kétpárti támogatással elfogadott jogszabályt. Az elnök korábban azt ígérte, hogy a jóváhagyás után aláírásával azonnal hatályba lépteti azt – adta hírül az MTI.

Az alsóházi szavazáson 258-an támogatták, 169-en ellenezték a törvényt, 40 republikánus képviselő is igennel szavazott a demokraták előterjesztésére.

A Szenátus múlt héten több hónapos egyeztetést követően fogadta el a törvényt, akkor az 50 republikánus szenátor közül 12-en voksoltak igennel.

Fotó: Wikipedia