2023.10.04., szerda - Ferenc
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Családias ünneppel gyulladtak fel az ünnep fényei Jánoshidán

frisshirek.hu | 2022. december 17. - 16:06
Családias ünneppel gyulladtak fel az ünnep fényei Jánoshidán

A már 20 éves hagyományra visszatekintő fénygyújtási ünnepet Jánoshida egy nagy családként tartja meg kaláccsal, forralt borral és teával, ahol énekekkel igyekeznek segíteni a karácsonyvárást. Eszes Béla polgármester lapunknak is nyilatkozott, és kiemelte, hogy milyen nagy szükség van ma a település, hazánk, de a világ közéletének is békére. Bárcsak így, karácsony napjaiban képesek volnánk letenni a fegyvert!

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk, az elmúlt vasárnap megérkezett a Jászságba az izraeli Betlehemből induló láng, amelyet a hagyomány szerint a Názáreti Jézus születési helyén gyújtanak meg.

Jánoshidán a polgármesteri hivatal épületében pislákol egyelőre a fény,

hogy aztán az éjféli szentmisén átköltözzön a falu román kori gyökerű templomába. A Frisshirek.hu szerkesztője kérdésére a település polgármestere, Eszes Béla elmondta, hogy több mint egy évtizedes hagyomány már az, hogy Jánoshidára minden karácsony előtt megérkezik a betlehemi fény.

A szintén már hagyománnyá váló fénygyújtó ünnepély azonban a közel-keleti lángocskától függetlenül rendezik, amellyel

a falu díszkivilágításba öltözését ünneplik.

Amely idén kissé szerényebb formában és később gyulladt meg - magyarázta nekünk Eszes Béla - tekintettel az energiaválságból fakadóan a falu nehéz helyzetére. Az ünnepségen az óvodások, az általános iskolások is színpadra léptek, de közös koncerttel készült csaknem két hónapos próbákon keresztül Jánoshida több kórusa. Ahogy Eszes Béla elmondta,

hat héten keresztül tartott közös próbákat a Hidi Népdalkör, a Férfikar és az iskolai kórus,

amelynek igyekezete érződött a fellépésben. Szívet melengető volt hallgatni a decemberi hideg eső ellenére is, ahogy a meglett felnőttekkel közösen énekelik a gyermekek tisztán és őszintén az ismert karácsonyi magyar slágereket:

ez az ünnep legyen úgy szebb, Ahogy álmodban látsz, Egy új világ, Hol teljesül mit vársz, Egy éjjel tele fénnyel, Mikor szikrázik a hó, Egy új lap melyre bármi írható.

Eszes Béla, az ünnepséget megnyitó rövid beszédében azonban egy régebbi dalt idézett fel. Egy imádságos zarándokéneket a Mátraverebélyi Szentkúk énekes könyvéből:

Az imádságot a Facebook-oldalán is megosztotta. Kérdésünkre elmondta azt is, miért éppen ezeket a sorokat választotta:

Ebben az elvadult világban még a karácsony előtti napokban is kapom a támadásokat. Ebben az időszakban, amikor háború is van, és a háború hírét is sokan felhasználják politikai céljaikra, jó lenne, ha legalább most megpihennénk kicsit. Gödöllőn a láng átadásakor is felidézte az atya azt, hogy még az első világháborúban is kötöttek tűzszünetet a szembenálló felek az ünnep idején.

Jó lenne, ha az év végén és karácsony táján mindannyian meg tudnánk tenni, hogy legalább ilyenkor nem bántanánk a másikat

- zárta szavait a polgármester. Valaha nem volt jellemző Jánoshidára, hogy a mindennapokat meghatározta volna a politika - emlékezett vissza Eszes Béla -, mára ez azonban megváltozott, és ez nagyon rosszat tesz a közösségnek. A polgármester ezzel szembeni Jánoshidáról mint egy nagy családról beszélt, és ennek a nagy családnak kívánt boldog karácsonyvárást ünnepi beszédében.

A fotókat a szerző készítette.