2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Megkötötte az első földgáz-behozatali szerződést a román állami földgáztársaság az azeri SOCAR-ral

frisshirek.hu, 2022. december 17. - 08:54
Megkötötte az első földgáz-behozatali szerződést a román állami földgáztársaság az azeri SOCAR-ral

Megkötötte az első földgáz-behozatali szerződést a Romgaz román állami földgáztársaság az azerbajdzsáni SOCAR állami olajvállalattal, amely 2023. január elsejétől kezdődően előre betervezett gázszállításokat tesz lehetővé - közölte pénteken a Romgaz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szállítást a Déli Földgázfolyósón keresztül, a TAP (Adriai-gázvezeték), az IGB (görög-bolgár interkonnektor), valamint Románia és Bulgária nemzeti gázhálózatának igénybevételével bonyolítják le. Az importszerződés a Romgaz és SOCAR között júniusban meghatározatlan időre megkötött keretmegállapodáson alapul.

A SOCAR-ral kötött importszerződés lehetővé teszi, hogy Románia azeri forrásokból pótolja gázszükségletét, amennyiben importra szorul. A szerződés ily módon mind az ellátásbiztonsággal, mind az energiaforrások diverzifikációjával kapcsolatos stratégiai célkitűzéseknek megfelel

- idézte a Romgaz közleményét az Economedia.ro gazdasági portál. A közlemény nem tért ki a vételárra, sem az importálandó gázmennyiségre.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető Transgaz becslései szerint Románia a téli időszakban is képes hazai forrásból fedezni gázszükségletének mintegy 60 százalékát. A feltöltött gáztározókban 3 milliárd köbméternyi tartalékokkal is rendelkezik, ezért a bukaresti kormány azt állítja: Románia gázellátása orosz import nélkül is biztosított. Az azeri importra a fagyos téli időszakokban lehet szüksége az országnak.

Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója korábban rámutatott: ilyenkor Románia több gázt használ el, mint amennyit a gáztározókból és saját termelésből fedezni tud. A tározókból ugyanis naponta legfeljebb 31-31 millió köbméter gázt lehet kiereszteni, a hazai termelés pedig napi 30 millió köbméter, a gázfogyasztás viszont egyes január-februári napokon a 70 millió köbmétert is meghaladhatja.

A román média korábban arról írt, hogy az azeri földgázimportról folytatott tárgyalások azért nem vezettek eredményre, mert Törökország túl magas árat kért a tranzitért.

Románia és Azerbajdzsán azonban azt tervezi, hogy a jövőben nem a török vezetékeken, hanem Georgián és - cseppfolyósított formában - a Fekete-tengeren keresztül szállítja majd a Kaszpi-térségből a földgázt az Európai Unióba.

A SOCAR és a Romgaz októberben megállapodást kötött arról, hogy elkészítik a cseppfolyósított földgáz tartályhajókon történő szállításához szükséges, fekete-tengeri LNG-terminálok megvalósíthatósági tanulmányát.

fotó: Romgaz Facebook-oldala