2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Reagáltak a hackerek, akik feltörték a Kréta-rendszert

frisshirek.hu | 2022. december 18. - 15:40
Reagáltak a hackerek, akik feltörték a Kréta-rendszert

Az adathalászok nem értik a rendőrséget, mivel elmondásuk szerint nincs 13 éves tagjuk, akire a hatóságok az egyik lehetséges elkövetőként hivatkoznak.

Reagáltak a rendőrség szombati bejelentésére azok a hekkerek, akik állítólag feltörték a közoktatási adminisztrációs rendszert, a Kréta-t – írta meg a Telex.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, sikeres adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a Kréta fejlesztőcégét. A rendőrség tegnap megerősítette, hogy egy 13 és egy 15 éves fiatal áll a támadás hátterébenerről az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter beszélt pénteken.

A rendőrség szerint az idősebb gyanúsított elismerte a tettét, de nem adott rá magyarázatot, a fiatalabbikat még nem hallgatták ki.

A hvg.hu arról írt, hogy a rendőrség szerint szeptember 18-án érte támadás a fejlesztő informatikai rendszerét, amely során megszerezték az egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazott felhasználóneveit és jelszavait. Ezekkel aztán korlátozottan hozzáfértek a cég munkatársának irodai levelező rendszeréhez, adatbázisához, forráskód-elemeket és adatokat töltöttek le.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem történt olyan, hogy „kártékony szoftverekkel fertőztünk” meg több munkaállomást, hozzáférésünk pedig nem korlátozott volt

– idézte a Telex a hekkereket, akik a Telegramon reagáltak a rendőrség bejelentésére.

Egyikük – „pepper” álnéven – arról posztolt, hogy a 15 éves hekker egy külsős ember volt, nem a „csapatuk” tagja, 13 éves tagjuk pedig egyáltalán nincs, ezért nem értik az említését.

Illusztrációs fotó: Pixabay