2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Megállapodtak az uniós gázársapkában, a magyar kormány hiába ellenezte

frisshirek.hu | 2022. december 19. - 19:31
Megállapodtak az uniós gázársapkában, a magyar kormány hiába ellenezte

Az Európai Unió tagállami miniszterei hónapok óta tartó viták után politikai megállapodást kötöttek a gázárkorrekciós mechanizmusról. A magyar kormány végig ellenezte a „a brüsszeli ársapkát”, holott épp az Európai Unió általában lebrüsszelezett kvázikormánya, az Európai Bizottság húzódozott a tagállamok többségével szemben, hogy bevezesse az intézkedést. Az energiaügyi felelős szerint végül csak egy tagállam szavazott ellene, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig már korábban leszögezte, hogy Magyarország mindenféleképpen nemmel fog voksolni.

MAGYARORSZÁG SEMMI SZÍN ALATT NEM TÁMOGATJA A FÖLDGÁZRA VONATKOZÓ ÁRSAPKA BEVEZETÉSÉT, AZ UGYANIS „KÁROS, VESZÉLYES ÉS TELJESEN FELESLEGES” INTÉZKEDÉS - 

számolt be a Külgazdasági és Külügyminisztérium – MTI-hez eljuttatott – közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján, írta meg a frisshirek.hu.

Megszületett az uniós tagállamok között az EU-s gázársapkáról szóló megállapodás – közölte a cseh elnökség a Twitteren hétfő délután. Az Európai Bizottság eredetileg 275 euró/MWh-ra tervezett, a holland TTF gáztőzsde legközelebbi határidős termékére húzott ársapkájához képest a hétvégén már 188 eurós sapkáról folyt az egyeztetés, mígnem hétfőn végül 180 eurós ársapkában állapodtak meg a tagállamok. Ennek értelmében,

ha három egymást követő kereskedési napon 180 euró fölé menne a TTF legközelebbi határidős kontraktusának ára, akkor lehetne akvitálni az ársapkát, de további feltételekkel.

A Reuters értesülése szerint a németek miatt a végső feltétel az, hogy az ársapkát csak jövő február 15-től lehet aktiválni, ha előállnak az ahhoz szükséges piaci paraméterek (három egymást követő nap meghaladja ezt a szintet a kereskedés). De a déli tagállamok is kaptak kedvezményt, hogy az OTC-ügyletekre nem kell alkalmazni az ársapkát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint pedig ha az ársapka miatt módosítani kellene a magyar-orosz hosszú távú gázszerződést, akkor arról nem kell egyeztetni előtte az Európai Bizottsággal – írja a Portfolio.