2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Etesd az itt maradt gólyát!

frisshirek.hu | 2022. december 21. - 18:00
Etesd az itt maradt gólyát!

Sokan azt hiszik, hogy néhány gólya már téliesíti magát, és egyszercsak végleg ideköltözik. Nem. Nem marad itt télen - nyáron, ha csak nincs rá nyomós oka.

Legutóbb Dunakilitin jelezték, hogy itt maradt egy gólya, és nem kelt útra társaival. A párja a helyeik szerint elpusztult, így az itt maradt egyedet etetni kezdték, hogy valahogy túlélje a telet.

Szakembert kérdeztünk az itt maradt gólyákról, aki elmondta a Frisshirek.hu- nak hogy sokan tévesen feltételezik azt, miszerint kísérleti jelleggel maradnak hazánkban. Szó sincs erről! A valóság inkább az, hogy az itt maradt példányoknak valami szemmel nem látható egészségű problémájuk van, ami miatt helyesen, nem kelnek útra, mert nem bírnak egy Afrika-távot lerepülni. És ezt ők pontosan tudják.

 Így bizony segítségre van szükségük, mert emberi kéz nélkül halálra vannak ítélve.

A szakember azt is kifejtette, hogy az elmúlt években erről több téves hír is szárnyra kapott a médiában, ami nagyon káros hatással van az állatvédelemre. Meg kell érteni, hogy egyáltalán nem önszántukból maradnak itt, hiszen költöző madarak, és ezen ösztönből nem fognak változtatni.

Vannak olyan gólyák is hazánkban, akiknek már bevált telelő helyük van 1-1 ház portáján. Tavasszal elmennek, majd a tél beálltával egyszercsak megjelennek, hiszen tudják, hogy így biztos a túlélésük. De ezek az állatok valójában nem ezt akarják...mennének ők a társaikkal, ha tudnának.

 

Fotó: pixabay