2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Májusig változatlan marad az áram és a gáz ára a lakosság számára

frisshirek.hu | 2022. december 30. - 18:00
Májusig változatlan marad az áram és a gáz ára a lakosság számára

– Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel. Mint kiderült, a kormány által bejelentett szándékkal, illetve várakozásokkal összhangban a háztartásoknak csak kis része használt több áramot, illetve gázt annál, amennyiért elég a hatósági tarifás, rezsicsökkentett árat fizetni. A földgázkeretből a háztartások bő ötöde csúszott ki, az áraméból az egyharmada. 

Idén rendkívüli nehézségekkel kellett megküzdeni az energetikában is. Az energiahordozók szankciós felára példátlan többlet terheket okozott, jelentősen megnövelte az ellátási zavarok kockázatát. A súlyos kihívások indokolták az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozását. A december elejétől működő tárca egyik fő feladata a rezsicsökkentés védelme és az ellátásbiztonság garantálása - írták a közleményben.

A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben.

A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik.

Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A lakossági fogyasztók számára a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár,

emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, azok szeptember végéig nem változnak. A földgáz alapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek.

A megtett intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége az uniós élmezőnybe tartozik, nagyjából kétszerese az európai átlagnak. A fűtési szezon félidejéhez közeledve a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő.

Működik a rezsivédelem: a lakosság többsége csak hatósági árat fizetett a gázért és az áramért

Az MVM Next pontos számokat tett közzé arról, hogy a lakossági áram- és gázvásárlók mekkora hányada és milyen mértékben volt kénytelen az egyetemes díjon felül piaci árat is fizetni a rezsiszámlájában augusztustól november végéig.


A döntő többség átlag alatt fogyasztott és fizetett

Mint kiderült, a kormány által bejelentett szándékkal, illetve várakozásokkal összhangban a háztartásoknak csak kis része használt több áramot, illetve gázt annál, amennyiért elég a hatósági tarifás, rezsicsökkentett árat fizetni. A földgázkeretből a háztartások bő ötöde csúszott ki, az áraméból az egyharmada. 

A túlfizetés sem lett drámai

Az a 4,5 százaléknyi áramfogyasztó például, akinél a legkisebb túllépés jelentkezett, csak 1-5 százalékban használt rezsicsökkentett sáv feletti mennyiséget. Persze van olyan, aki 66-70 százalékban lépte túl az árat, de ez a számláknak már csak a 0,8, illetve ennél is kisebb részére vonatkozik.

A 91-99 százalékos túllépés mindössze a nagy ingatlannal rendelkező nagyfogyasztók érték el, 0,1 százaléknyian.

A diagram lefutása hasonló a gáz esetében is: de ott már az öt legnagyobb sáv fölött fogyasztó csoport aránya is csak 0,1-0,1 százalékos az összesen belül - állapította meg a vg.hu.

Fotó: NFM.hu