2023.06.11., vasárnap - Barnabás
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Nyolc tűzoltói beavatkozás volt 2022-2023 fordulóján Zalában

Kovács Tamara, 2023. január 02. - 12:31
Nyolc tűzoltói beavatkozás volt 2022-2023 fordulóján Zalában

Tűzoltói szempontból nyugodtan, de nem eseménytelenül telt az óév utolsó, valamint 2023 első napja Zala Vármegyében. Az egységeknek összesen nyolc helyszínen kellett beavatkozniuk, legtöbbször a zalaegerszegi hivatásosoknak. Öt alkalommal műszaki mentéshez, háromszor pedig tűzesethez riasztották a tűzoltókat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

December 31-én, a kora reggeli órákban árokba csapódott, majd a tetejére borult egy személygépkocsi Surdon, a Kossuth Lajos utcában. A baleset következtében az autó kidöntött egy távközlési oszlopot is. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, áramtalanították a járművet, illetve eltávolították az útról a forgalmi akadályi okozó oszlopot - olvasható a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatójában. 

Délután a zalaegerszegi tűzoltókat riasztották közlekedési balesethez. A 76-os főúton, Nagykapornak közelében megcsúszott az úttesten, majd szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi. Csak a vezető utazott a járműben, amit a zalaegerszegi raj áramtalanított. Ezt követően az egerszegi egységet még két helyszínre riasztották: előbb betegmozgatásban segítették a mentők munkáját Zalaegerszegen, egy Berzsenyi Dániel utcai társasházban, majd este Zalaszentivánról érkezett jelzés szén-monoxid miatt. 

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban.

A készülék egy nappaliban üzemelő gázkazán közelében hívta fel a figyelmet a bajra. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a helyszínen méréseket végeztek, és a gázkazán, valamint a fürdőszobában működő gázüzemű vízmelegítő közelében is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét.  

2022 utolsó napjának első beavatkozását a nagykanizsai tűzoltók végezték, és később kiderült, az év utolsó esete is az övék lett: december 31-én, este nyolc óra körül egy rakétatelep maradványai égtek egy hulladéktároló mögött Nagykanizsán, a Zemplén Győző utcában. A tűzijáték még izzó, füstölgő részeit a raj rövid idő alatt eloltotta. 

2023 első, beavatkozást igénylő tűzoltói eseménye Zalaszentmihályon történt, ahol a hajnali órákban lesodródott az úttestről és a járdára borult egy személyautó a Horgász utcában. A pacsai hivatásos tűzoltók kerekeire állították és áramtalanították a járművet, amiben ketten utaztak.

Nem sokat kellett várni az év első tűzesetére sem:

január elsején délelőtt Batykon karácsonyfa és berendezési tárgyak égtek egy családi ház tizenkét négyzetméteres helyiségében, a Dózsa György utcában. 

A riasztott zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és vízsugárral rövid idő alatt megfékezték a lángokat. Az egység a füsttel telítődött épületet kiszellőztette, majd hőkamerával átvizsgálta, de további izzásra, tűzre utaló nyomot nem talált.

Az ingatlant az ott tartózkodók időben elhagyták, így személyi sérülés nem történt. 

Délután pedig fűrészport és műanyagot égettek egy családi ház udvarán Garaboncon, a Rákóczi utcában. A zalakarosi hivatásos tűzoltók rövid idő alatt eloltották a tüzet - tájékoztatott a Zalai  Katasztrófavédelem.

Fotó: illusztráció, pixabay.com