2023.06.11., vasárnap - Barnabás
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

frisshirek.hu, 2023. január 05. - 11:35
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Jelzett a szén-monoxid érzékelő Lovasberényben egy családi házban csütörtök délután. A tűzoltók mellett a gázszolgáltató embere is a helyszínre érkezett. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Gázkonvektorokkal fűtöttek abban a családi házban, ahol a szén-monoxid-érzékelő sípolása figyelmeztette a lakót a mérgező gázra január 4-én délután Lovasberényben. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelynek során a műszer kimutatta a szén-monoxid jelenlétét. Személyi sérülés nem történt, az épület lakója az udvaron várta meg az egységet. A helyszínre a gázszolgáltató szakembere is kiérkezett - közölte a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelem csütörtökön.

Figyelem!

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működésük során a környezetükben nincs elég levegő.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni.

Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni.

Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

Fotó: Pixabay