2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Eger: -2o - -2o
Az ország 19 megyéjében

Hatvanba ért a tanárok Tudásmenete

frisshirek.hu, 2023. január 05. - 19:30
Hatvanba ért a tanárok Tudásmenete

A Tudásmenet résztvevői a 180 kilométeres akció negyedik napján Gyöngyöstől Hatvanig gyalogoltak. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek beszámolt arról, meglepetés volt számukra, hogy a szerdai gyöngyösi fórumon mintegy 80-100 fő vett részt, és 60 százalékuk pedagógus, oktatásban dolgozó, vagy egyházi intézményben oktató volt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Gosztonyi a lap kérdésére elmondta, először úgy gondolták, hogy alig páran, talán négyen-öten fogják végig járni a 180 kilométeres út egy-egy szakaszát, de nagyon felemelő érzés volt, hogy szakaszonként nagyjából tízen, vagy inkább annál többen csatlakoztak a menethez. Sőt, nagyon sokan merték vállalni azt is, hogy az arcukat adják hozzá, amiért óriási elismerés jár nekik.

Csütörtök késő délután ért Hatvanba a tanárok Tudásmenet az oktatásért! elnevezésű akciója, ahol elmondta, hogy a

180 kilométeres gyalogtúra fizikailag megviseli a résztvevőket, az önzetlen támogatók sokasága tartja bennük a lelket. A csütörtöki táv ugyan nem volt olyan hosszú, de esőben, szélben kellett gyalogolniuk.

Hatvani megérkezésükkor kaptak zselés cipőtalpbetétet a fájó lábak számára, sőt este talpmasszázsban is részesülnek a kitartó gyaloglók, és ez nagy hálával tölti el őket – derül ki a PSZ Facebookon közzétett videójából.

Szűcs Tamás, a PDSZ képviselője a rengeteg szeretetről szólt, amelyet útjuk során kaptak. Sőt, az is felmerült bennük, hogy

a Tudásmenetet akár Szeretetmenetre vagy Emberségmenetre is átnevezhetnék.

Külön köszönetet mondtak azoknak, akik Gyöngyös óta támogatták őket.

Totyik Tamás az InfoRádióban úgy nyilatkozott, vízhólyagokkal, körömleválásokkal és kis térdfájással, de még bírják a gyűrődést.

Úgy látja, hogy Budapesthez közeledve egyre több az érdeklődő. Meglepő és ijesztő viszont, hogy az elképzelteknél is nagyobb félelmekkel találkoznak a kollégák részéről. Elmondják, ha elveszítik a munkájukat, akkor nincs hova menniük.

Nagyon komoly „urambátyám rendszer” alakult ki vidéken, komoly függőségi rendszerek vannak, ami miatt háromszor is meggondolják, hogy bármilyen tiltakozó akcióban részt vegyenek

- hívta fel a figyelmet Totyik.

Ahogy a Frisshirek.hu is beszámolt róla tudósításai során, a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől indult el hétfőn reggel a Tudásmenet. Hat nap alatt 180 kilométert fognak megtenni a tervek szerint, a vonulás szombaton, Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál – ahol ősszel kirúgták az első öt tanárt – ér véget. A zárórendezvényre – amelynek helyszínéről és időpontjáról később tájékoztatnak majd – több ezer embert várnak.

Holnap Hatvanban, pénteken pedig Gödöllőn fognak a helyi pedagógusokkal találkozni addig is. A PSZ alelnöke

szeretné, ha a kollégák beszélnének, egyrészt arról, hogy szerintük mi az, amit a szakszervezetek rosszul csinálnak, másrészt milyen elvárásaik vannak, hogy az oktatás jelenlegi „nyomorúságos” helyzete javuljon.