2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

5 ember halt meg lakástűzben tavaly Tolnában

Tóth Rózsa, 2023. január 06. - 18:10
5 ember halt meg lakástűzben tavaly Tolnában

A tavalyi évben több mint 100 alkalommal vonultak ki a tűzoltók égő házakhoz, 5 emberen már nem lehetett segíteni, további 9 embert pedig sérülésekkel szállítottak körházba.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

2022-ben országosan összesen 7414 lakástűz keletkezett, 228-al több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent - adott összesítő tájékoztatást a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tolna vármegyében 109 alkalommal riasztották a tűzoltókat beavatkozást igénylő lakástüzekhez, míg 2021-ben 92 esetben hagyták el a szertárat a fecskendők.

2545 négyzetméternyi lakrész vált a lángok martalékává a tavalyi év során.

A lakástüzekben 92 ember vesztette életét országunkban, hat emberrel többen, mint az azt megelőző évben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt.

Tolna vármegyében a 109 beavatkozás során öt ember életét már nem lehetett megmenteni 2022-ben, további kilenc lakót pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. A lakástüzek eloltása több, mint 103 órát vett igénybe, továbbá 314 tűzoltóautót riasztottak.

A leghosszabb beavatkozás négy és fél órán át tartott: január 17-én egy cserép héjazatú, tégla falazatú dunaföldvári lakóházban keletkezett tűz, amelyet a solti, dunaújvárosi, paksi hivatásos és dunaföldvári önkéntes tűzoltók oltottak el.

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.

A márciusban Szekszárdon és Mőcsény-Palatincán bekövetkezett halálesetek is konyhában történő nyílt láng használatára vezethetők vissza. Mindkét alkalommal egy-egy idős lakó felsőruházata gyulladt meg. A Tolna vármegyei 109 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Országosan is mindössze 19 tűzzel érintett helyszínen voltak kihelyezve az adott esetben életet is mentő készülékek.

A szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos riasztások száma az elmúlt öt év távlatában növekvő tendenciát mutat. 2022-ben 27-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 7-tel több, mint egy évvel korábban. 2018-ban 7, 2019-ben 15, 2020-ban pedig 22 alkalommal szólaltak meg az otthonokban a készülékek. Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több lakásban van szén-monoxid-érzékelő.

Országosan az érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Tolna vármegyében 2022-ben nem esett senki áldozatául a láthatatlan gyilkosnak.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere.

A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.2022-ben kéménytüzekhez 30 alkalommal riasztották Tolna vármegyében a tűzoltókat, míg egy évvel korábban 22 esetben kaptak riasztást.

Képünk illusztráció, forrása: unsplash.com