2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

5 ember halt meg lakástűzben tavaly Tolnában

Tóth Rózsa | 2023. január 06. - 18:10
5 ember halt meg lakástűzben tavaly Tolnában

A tavalyi évben több mint 100 alkalommal vonultak ki a tűzoltók égő házakhoz, 5 emberen már nem lehetett segíteni, további 9 embert pedig sérülésekkel szállítottak körházba.

2022-ben országosan összesen 7414 lakástűz keletkezett, 228-al több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent - adott összesítő tájékoztatást a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Tolna vármegyében 109 alkalommal riasztották a tűzoltókat beavatkozást igénylő lakástüzekhez, míg 2021-ben 92 esetben hagyták el a szertárat a fecskendők.

2545 négyzetméternyi lakrész vált a lángok martalékává a tavalyi év során.

A lakástüzekben 92 ember vesztette életét országunkban, hat emberrel többen, mint az azt megelőző évben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt.

Tolna vármegyében a 109 beavatkozás során öt ember életét már nem lehetett megmenteni 2022-ben, további kilenc lakót pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. A lakástüzek eloltása több, mint 103 órát vett igénybe, továbbá 314 tűzoltóautót riasztottak.

A leghosszabb beavatkozás négy és fél órán át tartott: január 17-én egy cserép héjazatú, tégla falazatú dunaföldvári lakóházban keletkezett tűz, amelyet a solti, dunaújvárosi, paksi hivatásos és dunaföldvári önkéntes tűzoltók oltottak el.

A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.

A márciusban Szekszárdon és Mőcsény-Palatincán bekövetkezett halálesetek is konyhában történő nyílt láng használatára vezethetők vissza. Mindkét alkalommal egy-egy idős lakó felsőruházata gyulladt meg. A Tolna vármegyei 109 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Országosan is mindössze 19 tűzzel érintett helyszínen voltak kihelyezve az adott esetben életet is mentő készülékek.

A szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos riasztások száma az elmúlt öt év távlatában növekvő tendenciát mutat. 2022-ben 27-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 7-tel több, mint egy évvel korábban. 2018-ban 7, 2019-ben 15, 2020-ban pedig 22 alkalommal szólaltak meg az otthonokban a készülékek. Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több lakásban van szén-monoxid-érzékelő.

Országosan az érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Tolna vármegyében 2022-ben nem esett senki áldozatául a láthatatlan gyilkosnak.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere.

A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.2022-ben kéménytüzekhez 30 alkalommal riasztották Tolna vármegyében a tűzoltókat, míg egy évvel korábban 22 esetben kaptak riasztást.

Képünk illusztráció, forrása: unsplash.com