2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Továbbra sincs elnöke az amerikai Képviselőháznak

frisshirek.hu, 2023. január 06. - 09:03
Továbbra sincs elnöke az amerikai Képviselőháznak

A csütörtökön tartott hetedik szavazási forduló sem hozott eredményt a washingtoni törvényhozás alsóháza, a Képviselőház elnökének megválasztása tekintetében. A Képviselőházban többséggel rendelkező republikánusok változatlanul megosztottnak mutatkoznak az ügyben.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az amerikai Kongresszus alsóházában helyi idő szerint csütörtökön délben folytatódott a már kedden megkezdett elnökválasztási eljárás. A többséget adó republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy 201 szavazatot kapott, de sikeres megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség. Tizenkilenc voksot kapott Byron Donalds republikánus képviselő, sőt egy szavazat érkezett Donald Trump volt elnökre is, miközben egy republikánus képviselő tartózkodott.

A demokrata képviselők minden eddigi fordulóban egyöntetűen saját vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre szavaztak, így ő hetedjére is 212 voksot kapott.

A kongresszusi tagsággal nem rendelkező Donald Trumpra Matt Gaetz floridai képviselő adta le voksát a név szerinti, élőszóban leadott szavazáson. A képviselőház szabályai szerint a házelnöki posztra bárki megválasztható, az egyetlen feltétel, hogy megkapja a leadott szavazatok abszolút többségét.

A szűk - 222-212 arányú - republikánus többség miatt ahhoz, hogy a jelölt megszerezze az abszolút többséget, a republikánus képviselők szinte egyöntetű támogatására van szükség. 

A republikánusok konzervatív csoportjához tartozó képviselők egy része azonban eddig nem állt Kevin McCarthy mögé. Legfontosabb kifogásuk és követelésük, hogy az új elnök vezetése alatt radikálisan változzanak a képviselőház működési szabályai.

Az elnökválasztás addig tart, amíg meg nem tudják választani a vezetőt. Elnök híján a képviselőház nem kezdheti meg a munkát, a tagok a képviselői esküjüket sem tehetik le.

Az amerikai képviselőházban 1923 óta nem fordult elő, hogy az első vagy második szavazási forduló nem hozott eredményt az elnökválasztáson – írja az MTI.

Fotó: Wikipedia