2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Zala Vármegye: Tavaly egy ember halt meg lakástűzben, szén-monoxid miatt senki

Kovács Tamara, 2023. január 06. - 12:37
Zala Vármegye: Tavaly egy ember halt meg lakástűzben, szén-monoxid miatt senki

2022-ben összesen 117 lakástűz keletkezett Zala vármegyében, 26-al kevesebb, mint 2021-ben, ami 18 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 1966 négyzetméternyi épített terület égett le. Ez a szám 2021-ben meghaladta a 3300 négyzetmétert, így itt is jelentő csökkenés figyelhető meg.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A zalai lakástüzekben 1 ember vesztette életét, még februárban, Hévízen. 2021-ben az áldozatok száma 3 volt. A lakástüzek eloltásához 271 tűzoltóautót riasztottak a vármegyében, a tűzoltóknak összesen 134 órára volt szükségük az oltásokhoz. Hat ember megsérült, egyet pedig a tűzoltóknak kellett kimenteni az égő otthonból - írta a megyei katasztrófavédelem év végi összefoglalójában. 

A leghosszabb beavatkozás közel hat órán keresztül tartott: február utolsó napján kigyulladt egy ötven négyzetméteres kazánház Dióskálon, a Kossuth Lajos utcában. A tűz átterjedt a mellette lévő, mintegy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is, mely teljes terjedelmében égett. A riasztott pacsai, zalakarosi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek az oltás közben az épületből négy propánbutángáz-palackot, egy dissousgáz-palackot és egy oxigénpalackot hoztak ki, amiket visszahűtöttek. A tűzoltók a kigyulladt kazánház melletti műhelyből további tizenkilenc gázpalackot távolított el. A ház lakhatatlanná vált. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy nyílt láng használata okozott bajt. 

A 117 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A zalai tűzoltók mindössze egy helyszínen találkoztak olyan ingatlannal, ahol volt ilyen készülék: gyakorlatilag mire kiérkeztek, a tulajdonos az eszköznek köszönhetően addigra már megfékezte a lángokat.

A szén-monoxid-érzékelők hazai és zalai elterjedése is kedvező adatokat mutat. 2022-ben 103-szor hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt a különböző otthonokba, a tűzoltók 46 helyszínen igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Ez 2021-ben 48 volt, így itt is csökkenés figyelhető meg. Szerencsére egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. 

Az érzékelők terjedésének köszönhetően azokban az ingatlanokban, ahol volt a készülékből, egy esetben sem történt mérgezés Zalában. Ennek köszönhetően a mérgező gáz 2022-ben sem követelt emberi életet a vármegyében. Ugyanakkor intő jel, hogy 6 ember mégis kórházba került különböző mértékű szén-monoxid mérgezéssel. Az ő otthonaikban nem volt életmentő készülék.  

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni - kéri a Zala Vármegyei Katasztrófavédelem.

Fotó: Pixabay