2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Norvégia vált Európa legnagyobb földgázszállítójává

frisshirek.hu | 2023. január 09. - 13:47
Norvégia vált Európa legnagyobb földgázszállítójává

Európa legnagyobb földgázszállítójává lépett elő tavaly Norvégia, amely idén rekordközeli szinten tartja gázszállításait, miközben olajkitermelését mintegy hét százalékkal készül növelni - közölte a norvég olajipari igazgatóság, az NPD.

Tavaly az ukrajnai háború és az energiaválság volt a norvég olaj- és gáztermelés két meghatározó tényezője. Az orosz gáz eltűnése az európai piacról a norvég gáz iránti nagyobb kereslethez vezetett, ennek köszönhetően Norvégia tavaly az év végére már Európa legnagyobb földgázszállítójává lépett elő - jelentette az NPD (Norvegian Petroleum Directorate).

Az olaj- és energiaipari minisztériumnak alárendelt NPD tájékoztatása alapján olajat és földgázt 230 millió köbméter olajegyenértékben termelt Norvégia 2022-ben, ami napi 3,99 millió hordó olajegyenértéknek (boed) felel meg. Ennek több mint a felét a földgáztermelés adta.

Norvégia jövőre 4,12 millió hordó olajegyenérték kitermelését tervezi olajból és gázból együttesen. A kitermelés 2025-re eléri 4,3 millió boed szintet, megközelítve a 2004-ben 4,54 boed-en beállított rekordot.

Az NPD jelentése szerint Norvégia tavaly 122 milliárd köbméter földgázt termelt ki, 9 milliárd köbméterrel többet, mint az előző évben. A gáztermelés előreláthatólag a tavalyi, 2,1 millió boed-nek megfelelő, rekordközeli szinten marad a következő négy-öt évben is.

Az olajkitermelés 7 százalékkal nő idén

Az olajtermelés az idén közel hét százalékkal napi 2,02 millió hordóra emelkedik a tavalyi 1,89 millió hordóhoz képest, elsősorban a Johan Sverdrup mező hozamának növekedése, illetve számos jelentős termelőberuházásnak köszönhetően - ismertette a vállalat az MTI híradása szerint. 

Fotó: EUobserver