2023.03.27., hétfő - Emánuel
Az ország 19 megyéjében

Hiába a gazdasági elbizonytalanodás, nem számítanak csökkenésre a fővárosi ingatlanpiacon

frisshirek.hu, 2023. január 10. - 19:07
Hiába a gazdasági elbizonytalanodás, nem számítanak csökkenésre a fővárosi ingatlanpiacon

Mérséklődött az új építésű budapesti lakások értékesítésének intenzitása a múlt év végére, ennek ellenére sem várható árcsökkenés az idén ebben a szegmensben, ahol már 1 millió és 3 millió forint között mozognak a négyzetméterárak - állapítja meg az Eltinga Lakáspiaci Riport és a Duna House összefoglalója, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
2022 végére egyre többen mondtak le újépítésű otthon vásárlásáról,

helyette a használt piacon keresgéltek - állítja az elemzés. A Budapesten eladott új építésű lakások száma már alig haladja meg az ezer darabot negyedévente, holott az első negyedévben még 2300 lakás cserélt gazdát. A piac azonban nem száradt ki, mert a fejlesztők 2600 lakást vittek az év végén a piacra, így a szabad lakások száma mintegy 40 százalékkal nőtt.

2022 negyedik negyedévére alig maradt olyan fővárosi kerület, ahol 1 millió forint alatti négyzetméteráron lehet új építésű ingatlant vásárolni.

A kerületek tekintetében
  • az év második felében a legdrágább az I. kerület volt, ahol 2,9 millió forintot is elérte az új építésű lakások négyzetméterára,
  • ezt a II. kerület követte 2,7 milliós négyzetméterárral.
  • legolcsóbban, 824 ezer forintos négyzetméteráron a XXIII. kerületben lehetett újépítésű lakást vásárolni a fővárosban;
  • míg a legnagyobb forgalmat a XIII., a IX. és a XI. kerület ingatlanpiacai könyvelhettek el.

A 2023-as évre nem számítanak árcsökkenésre a szakmai szereplők, sőt a legtöbb fejlesztő az alapanyagárak és a munkaerő-költségek emelkedése miatt várhatóan áremelésre fog kényszerülni - jelezték az elemzésben.

Fotó: unsplash.com