2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Nem sikerült megválasztani az új elnököt Csehországban

frisshirek.hu | 2023. január 14. - 18:40
Nem sikerült megválasztani az új elnököt Csehországban

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában, a második fordulóba a nyolc jelölt közül Petr Pavel és Andrej Babis jutott be.

Az MTI beszámolója szerint a győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami egyik jelöltnek sem sikerült.

A szavazatok 99,8 százalékának öszeszámlálása alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babis volt kormányfő került.

A két vetélytárs közti különbség minimális:

  • Pavel 35,38 százalékot,
  • Babis pedig 35,02 százalékot kapott.

A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A választási részvétel 68,25 százalékos volt, ami új rekordnak számít. Öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

Nagyon örülök. A szoros eredmény komoly munkára ösztönöz a második forduló előtt

– mondta Petr Pavel újságíróknak.

A nyugalmazott tábornok egyúttal köszönetet mondott több jelöltnek, Danuse Neroduvának, Pavel Fischernek és Marek Hilsernek, akik felszólították választóikat, hogy a második körben Petr Pavelt támogassák.

Az első elemzések szerint Pavelre elsősorban a nagyvárosok lakói, a sikeres vállalkozók, értelmiségiek és magasabb végzettséggel rendelkezők, míg Babisra a vidékiek, az idősebbek, a nyugdíjasok és a nehezebb szociális helyzetben lévő választópolgárok szavaztak.

A választás első körének két napja alatt incidensekről nem érkezett jelentés.

Fotó: Egy férfi voksol egy ledcicei szavazóhelyiségben a cseh elnökválasztás kétnapos első fordulójának első napján, 2023. január 13-án. MTI/EPA/Martin Divisek